fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOporavak cijena nafte nakon sunovrata

Oporavak cijena nafte nakon sunovrata

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 26 USD, oporavljajući se od naglog pada koji su prethodnog dana podstakli širenje koronavirusa i rat Saudijske Arabije i Rusije za tržišni udio.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 25,6 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,57 USD višoj cijeni i ona je iznosila 21,94 USD.

Koronavirus se i dalje širi po svijetu nesmanjenom brzinom i vlade poduzimaju mjere bez presedana kako bi ga što više usporile, uvodeći karantine i zatvarajući fabrike, trgovine i kancelarije, prenosi SEEbiz.

Vlade najavljuju i podsticajne mjere kako bi ublažile posljedice u ekonomiji, a pridružile su im se i centralne banke mjerama jačanja likvidnosti i podrške kreditiranju.

U manje od dvije sedmice cijene su u Londonu prepolovljene, a sada je nastupio predah jer ulagači na finansijskim tržištima pokušavaju procijeniti mogući uticaj opsežnih mjera koje su centralne banke usvojile kako bi ublažile posljedice epidemije u privredi.

Tako je Evropska centralna banka (ECB) pokrenula program kupovine obveznica vrijedan 750 milijardi EUR, a američke Federalne rezerve (Fed) planiraju kupovinu kratkoročnih hartija od vrijednosti kompanija kako bi podstakle kreditiranje.

“Iako širenju virusa još nije došao kraj, a cijene nafte mogu i dalje padati, vjerovatno smo sada vrlo blizu vrhuncu straha na zapadnim i globalnim finansijskim tržištima”, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Pandemija je izazvala i pad potražnje za energentima, a situaciju je još više zaoštrilo urušavanje sporazuma vodećih proizvođača o ograničenju snabdijevanja.

Rusija je odbila predlog tehničkog odbora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o ograničenju snabdijevanja za dodatnih 1,5 miliona barela dnevno, a Saudijska Arabija uzvratila je najavom povećanja proizvodnje na rekordnih 12,3 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 27,31 USD i bila je za 3,06 USD niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Luka Virpazar i dalje samo na papiru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za sada nema precizne rokove kada će...