fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOPEC+ postupno povećava proizvodnju

OPEC+ postupno povećava proizvodnju

Beč, (MINA-BUSINESS) – Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni partneri predvođeni Rusijom, (OPEC+) odlučili su da u narednim mjesecima postupno povećaju proizvodnju, nakon apela Vašingtona da cijene ostanu pristupačne za potrošače.

OPEC+ je i prije pandemije koronavirua ograničavao snabdijevanje kako bi podržao cijene i spustio zalihe na petogodišnji prosjek.

Pandemija je teško pogodila potražnju, pa su odlučili da produže sporazum o ograničenju snabdjevanja, kako bi je prilagodili smanjenoj potrošnji, prenosi SEEbiz.

Početak kampanje vakcinisanja protiv Covida-19 i naznake ekonomskog oporavka od koronakrize podstakli su ih da već početkom godine blago povećaju snabdijevanje tržišta, ali novi talas pandemije prisilio ih je na oprezno balansiranje.

Grupa se u četvrtak dogovorila da će u maju i junu smanjiti ograničenja proizvodnje za po 350 hiljada barela dnevno, te za dodatnih 400 hiljada barela dnevno u julu

Iranski ministar za naftu, Bidžan Zanganeh, potvrdio je da će grupa do jula povećati proizvodnju za ukupno 1,1 milion barela dnevno.

Saudijska Arabija odvojeno je najavila da će do jula postupno normalizovati proizvodnju, koju trenutno smanjuje za milion barela dnevno.

OPEC+ u aprilu smanjuje snabdijevanje za nešto manje od sedam miliona barela dnevno, a u maju bi trebalo da je, prema sporazumu koji je dogovoren u petak, ograničava za nešto više od 6,5 miliona barela dnevno.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz Bin Salman, opisao je dogovor o povećanju proizvodnje kao vrlo konzervativnu mjeru, napomenuvši da bi se proizvodnja još mogla prilagoditi na sljedećem sastanku 28. aprila.

On je rekao da će Saudijska Arabija u maju povećati proizvodnju za 250 hiljada barela dnevno, te za 350 hiljada u junu i 400 hiljada u julu, čime će u potpunosti normalizovati proizvodnju.

Vijest o razgovoru vremenski se poklopila s naznakama promjene smjera neformalnih rasprava članica OPEC+, navodi Reuters, napominjući da su delegati grupe nekoliko dana prije sastanka procjenjivali da vjerovatno neće značajnije mijenjati proizvodnju.

Kako su ranije navodili, potražnja za energentima oslabila je zbog trećeg talasa pandemije koronavirusa, da bi 24 sata prije početka sastanka izvori rekli da se rasprava preusmjerila na mogućnost povećanja proizvodnje, jer su američki zvaničnici prvi u javnosti komentarisali cijene nafte.

Saudijski ministar saopštio je da na odluku grupe nijesu uticali razgovori s američkim zvaničnicima ni drugim državama potrošačima.

Najčitanije