fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOmogućiti potpunu elektronsku registraciju preduzeća

Omogućiti potpunu elektronsku registraciju preduzeća

Budva, (MINA-BUSINESS) – Korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija trebalo bi pronaći konkretno rješenje u cilju pojednostavljenja procesa osnivanja preduzeća i omogućavanja njihove potpune elektronske registracije, ocijenjeno je na panelu Digitalizacija u procesu unapređenja poslovnog ambijenta.

Predstavnica Ministarstva javne uprave, Bojana bajić, kazala je da je digitalna transformacija prepoznata u gotovo svim strateškim dokumentima Vlade.

“Benefiti primjene informaciono-komunikacionih tehnologija ne ogledaju se samo u razvoju informacionog društva, već i unapređenju poslovnog ambijenta i drugih društveno ekonomskih oblasti“, navela je Bajić na panelu Digitalizacija u procesu unapređenja poslovnog ambijenta – Registar licenci i elektronska registracija preduzeća, odžanom u okviru Infofesta 2019 u Budvi.

Ona je kazala da je u Strategiji razvoja informacionog društva iz 2003. godine digitalizacija prepoznata kao imperativ razvoja jedne moderne države Crne Gore.

“Sama digitalizacija procesa u javnoj upravi ima za cilj transparentno i efikasno poslovanje institucija koje svoje poslovanje vrše u korist građana i privrednih subjekata”, ocijenila je Bajić.

Predstavnica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, Ana Stojanović, rekla je da je prema rezultatima posljednjeg Istraživanja o lakoći poslovanja – Doing Business, koje sprovodi Svjetska banka, osnivanje preduzeća prepoznato kao barijera razvoju poslovnog okruženja, odnosno oblast koja zahtijeva posebnu pažnju i koju treba poboljšati.

Ona je navela da se Crna Gora prema Doing Business listi poslovanja, koja rangira 190 zemalja, u ovoj godini nalazi na 50. mjestu i da je u odnosu na prošlu nazadovala.

“Prema tome treba da se radi na poboljšanju poslovnog ambijenta – cilj reforme je da imamo elektronsku registraciju preduzeća i da preko portala e-uprave mogu da pristupe i da obezbijede sva dokumenta u registraciji i da u jednom koraku završi registraciju preduzeća“, kazala je Stojanović.

Predstavnica Ministarstva ekonomije, Renata Milutinović, navela je da su registracije obavljanja svih privrednih djelatnosti propisane Zakonom o privrednim društvima.

“Privredni subjekti su u mogućnosti da na jednom mjestu registruju privrednu djelatnost u Centralnom registru privrednih subjekata, koji vodi Poreska uprava. Registracija se može sprovesti i elektronskim putem, ali to još nije zaživjelo u Crnoj Gori”, rekla je Milutinović.

Najčitanije