fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdrživ ekonomski rast strateški cilj Vlade

Održiv ekonomski rast strateški cilj Vlade


Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Održiv ekonomski rast, koji će podići kvalitet života svih građana i smanjiti razvojni jaz u odnosu na prosjek EU, strateški je razvojni cilj Vlade, saopštio je vicepremijer za ekonomsku politiku i finansijski sektor, Milutin Simović, u intervjuu austrijskom Die Presseu.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je austrijski list objavio specijalni dodatak o Crnoj Gori, u okviru kojeg i intervju sa Simovićem, pod nazivom Naš cilj je EU. Dodatak na osam strana u Die Presseu je objavljen povodom događaja pod nazivom Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora, koji je u srijedu održan u Beču.

Simović je u intervjuu kazao da je Crna Gora već ostvarila jedan od ključnih državnih prioriteta, a to je članstvo u NATO, kao i da je naredni članstvo u EU.

On je dodao da je na tom putu primarni cilj usvajanje i primjena evropskih standarda, odnosno da je kvalitet implementacije evropskog zakonodavstva važniji od samog datuma prijema.

Simović je, na pitanje o saradnji sa Austrijom i podršci koju Crna Gora očekuje, rekao da je Austrija jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih partnera, sa kojim se ostvaruje sadržajna bilateralna saradnja i intenzivan politički dijalog.

„Saradnja u ekonomiji otvara velike mogućnosti, jer je Austrija u privrednom smislu usko povezana sa drugim ekonomijama EU, posebno Njemačkom. Zahvalni smo i zbog činjenice da Austrija podržava evropski kurs Crne Gore, realno i pravilno vrjednuje napredak koji ostvarujemo i daje nam podršku“, saopštio je Simović.

On je dodao da je crnogorska ekonomija u 2017. godini ostvarila realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,7 odsto, koji se nastavio i u prošloj godini, sa ostvarenih sa 4,9 odsto.

„Nijesmo iznenađeni, jer je to posljedica jasne, odlučne i pametne ekonomske politike“, poručio je Simović.

On je predstavio i ključne infrastrukturne i kapitalne projekte, napominjući da je Crna Gora članstvom u NATO zaokružila i bezbjednosni okvir.

„Zašto sam i to naveo? Kapital, investicije i tržišna privreda zahtjevaju bezbjednost, dugoročnu sigurnost i stabilnost. Strani investitori su to prepoznali u Crnoj Gori i zato ih danas imamo iz oko 130 zemalja svijeta“, saopštio je Simović.

On je odgovarajući na pitanje kako je Crna Gora od 2006. do 2016. godine, u jeku svjetske ekonomske krize, uspjela da ostvari prosječan godišnji rast od 3,2 odsto i privuče više od 5,5 milijardi direktnih stranih investicija, kazao da su njeni glavni aduti investicioni ambijent, politika privlačenja stranih investicija, rezultati ostvareni kroz velike investicione projekte i konstantno kvantitativno i kvalitativno uvećanje ukupnih ekonomskih performansi.

„Idemo u pravcu toga da drugi pričaju o nama. Najbolji primjer je aktuelni događaj Destinacije u usponu, na kojem se predstavljaju uspješni projekti koji su rezultat direktnog stranog investiranja, poput luksuznih rizorta Porto Montenegro i Luštica Bay. Oni su najbolji promoter, odnosno primjer uspješnog korišćenja mogućnosti koje Crna Gora nudi stranim investitorima. Recimo, vlasnici Porto Montenegro su u ovaj projekat uložili 100 miliona EUR više u odnosu na investicionu obavezu propisanu ugovorom“, naveo je Simović.

U dodatku Die Pressea objavljeni su i autorski tekst sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Dejana Medojevića, prezentacije Porto Montenegra, M:tel-a, Luštica Bay-a, Mesne industrije „Goranović“, Iberostara, Regionalnog vodovoda, Luka Bar, Nacionalne turističke organizacije, kao i oglasi Montenegro Airlinesa, Prijestonice Cetinje, Vienna Insurance Group, Hipotekarne banke, FAB Live, Budvanske rivijere, Prve banke, Aerodroma Crne Gore, kompanija Bemax i Voli.

Poseban dodatak o Crnoj Gori namjenjen je austrijskom tržištu i štampan je uz kompletan tiraž Die Presse, koji ima oko 340 hiljada dnevnih čitalaca i drugi je u Austriji po broju dnevno prodatih primjeraka.

Dodatak će biti objavljen i na portalu te medijske kuće.

Najčitanije