fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdložena naplata osam i po miliona EUR poreza

Odložena naplata osam i po miliona EUR poreza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zahtjev za odlaganje plaćanja doprinosa i odlaganje poreskih obaveza shodno reprogramu Poreskoj upravi (PU) poslalo je 1,6 hiljada obveznika.

Najviše zahtjeva je dostavljeno za odlaganje doprinosa, piše Dan.

“Od stupanja na snagu Uredbe o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja, 1,3 hiljada poreskih obveznika podnijelo je prijavu za odlaganje poreskih obaveza prijavljenih kroz 2,06 hiljada IOPPD obrazaca i to ukupnom iznosu od 8,05 miliona EUR”, kazali su iz PU.

Takođe, kako su dodali, u istom periodu 52 poreska obveznika odložila su obaveze prijavljene kroz GPPFL prijave, obaveze po rješenjima o paušalnom plaćanju poreza na dohodak i obaveze po osnovu doprinosa za poljoprivrednike u ukupnom iznosu od 17,77 hiljada EUR.

Iz PU su kazali da se radi o podacima sa presjekom na 15.

Prema njihovim riječima od stupanja na snagu uredbe, 119 poreskih obveznika, odnosno pravnih lica podnijelo je prijavu za odlaganje obaveze nastale na osnovu reprograma poreskih potraživanja u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, u ukupnom iznosu od 408,44 hiljada EUR.

“Kada su u pitanju obaveze odložene shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja do sada je 12 obveznika, odnosno pravnih lica, odložilo iste i to u iznosu od 104,55 hiljada EUR, kao i jedan pojedinac koje je odložio obaveze u iznosu od 225 EUR”, navodi se u odgovoru PU, na čijem je čelu direktor Miomir M. Mugoša.

Iz PU su kazali da je uredba stupila na snagu 31. marta ove godine.

“Ista je donijeta u cilju pružanja podrške obveznicima kojima je zbog mjera za prevenciju širenja zarazne bolesti Covid-19 zabranjen ili otežan rad. Uredbom je omogućeno da poreski obveznici odlože sve obaveze po osnovu poreza na dohodak pojedinaca i doprinosa za socijalno osiguranje koje dospijevaju u martu, aprilu i maju ove godine i to na do 90 dana od dana dospijeća istih”, navodi se u odgovoru PU.

Oni su dodali da je u skladu sa uredbom, obveznicima omogućeno i odlaganje obaveza nastalih na osnovu reprograma poreskih potraživanja u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, odnosno odlaganja naplate poreskih i neporeskih potraživanja na osnovu Uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja do 90 dana od dana dospijeća obaveza.

“Poreski obveznici koji IOPPD obrazac i GPPFL obrazac podnose elektronski prijavu za odlaganje obaveza dostavljaju istim putem putem portala, dok ostali poreski obveznici prijavu za odlaganje dostavljaju putem pošte ili mejl adrese područne jedinice PU u kojoj se nalaze”, navodi se u odgovoru PU.

Oni su saopštili da, među do sada primljenim prijavama za odlaganje poreskih obaveza, najveći broj obveznika obavlja djelatnosti trgovine ali i uslužne djelatnosti.

Tu su trgovine na veliko, ostale trgovine, mesare, trgovine na malo odjećom, trgovine na malo obućom, cvjećare, drumski prevoz tereta, restorani, priprema i posluživanje pića i hoteli i sličan smještaj.

Najčitanije