fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOdbili zahtjev o brisanju podataka o kamatnim stopama

Odbili zahtjev o brisanju podataka o kamatnim stopama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) nije odobrila zahtjev određenih finansijskih institucija koje su tražile brisanje podataka o visini kamatnih stopa po pojedinačnom plasmanu iz Izvještaja o zaduženju klijenta u sistemu banaka, mikrofinansijskih institucija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Iz CBCG nijesu saopštili koje su banke tražile povratak korak nazad u odnosu na sadašnje stanje, jer ih u tome sprječava zakon, piše Pobjeda.

Kako su kazali iz te finansijske institucije, bankari su zahtjev pravdali time da ne žele transparentnost podataka, odnosno da podaci o visini kamatne stope za plasmane klijenata ne treba da budu dostupni drugim kreditorima.

CBCG to nije dozvolila, jer bi to, kako smatraju, bio korak nazad u odnosu na sadašnje stanje.

Prema posljednjim podacima CBCG prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite u avgustu bila je 6,42 odsto, a nominalna 5,82 odsto.

Efektivna stopa na novoodobrene kredite bila je 6,48 odsto, a nominalna 5,82 odsto.

Efektivna kamata mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) je bila čak 24,29 odsto, a nominalna 20,52 odsto, a na novoodobrene 25,29 odsto, odnosno 21,15 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u avgustu je bila 0,55 odsto.

Poslovne banke mjesečno dostavljaju Kreditnom registru CBCG podatke o visini kamatnih stopa za sve plasmane pojedinačno.

Transparentnost kamatnih stopa se odnosi na Izvještaj o zaduženju klijenta u sistemu banaka, mikrofinansijskih institucija i IRF, koje banke koriste za procjenu kreditnog rizika prilikom odobravanja novog plasmana i praćenja klijenta tokom perioda otplate kredita, a koji sadrži podatke o visini nominalne i efektivne kamatne stope za svaki plasman pojedinačno.

U CBCG smatraju da se tom tranparentnošću u okviru bankarskog sistema podstiče konkurencija na tržištu, koja može rezultirati smanjenjem postojećih kamatnih stopa, kao posljedica proaktivne kamatne politike banaka, nudeći klijentima povoljnije kamatne stope u odnosu na konkurenciju.

Iz CBCG su objasnili da transparentnost po tom osnovu već postoji.

Na pitanje da li ima banaka koje imaju manju transparentnost, iz CBCG su naveli da su sve banke transparentne u objavljivanju kamatnih stopa po propisima.

Najčitanije