fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju budžet veći od planiranog

Očekuju budžet veći od planiranog

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Budžet Opštine Nikšić premašen je u ovoj godini tri miliona EUR i iznosi oko 25 miliona, a gradska vlast će u narednoj raspolagati sa znatno više od planiranih 24 miliona, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave, Veselin Grbović.

On je na sjednici opštinskog parlamenta rekao da je budžet za narednu godinu devet odsto veći u odnosu na ovogodišnji i podsjetio da četiri posljednje godine nije rađen rebalans, već je iz godine u godinu kasa Opštine sve punija.

„Opština Nikšić nema kratkoročnih dugova, a naslijeđena dugovanja po osnovu poreza i doprinosa reprogramirana su i redovno se plaćaju državi, kao i ranije obaveze po osnovu prečistača otpadnih voda. Ta sredstva ne opterećuju previše budžet“, kazao je Grbović.

On je dodao da su ove godine realizovane značajne infrastrukturne investicije i urađeno oko 60 kilometara puteva, dok je realizacija znatnog broja investicionih projekata, među kojima su rekonstrukcija i gradnja 30 do 40 kilometara lokalnih saobraćajnica, planirana i u narednoj godini.

Grbović je saopštio da će do kraja naredne godine biti završene obje faze Doma za stare, da su planirane investicije sa Vojskom na aerodromu na Kapinom Polju, počinje gradnja zapadne tribine Stadiona Fudbalskog kluba Sutjeske, radi se na dogradnji zgrade Zahumlja, očekuje početak rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole, završetak svih prostora u nekadašnjoj „crnoj tački“ Doma revolucije, kao i uređenje nekoliko gradskih kvartova i ulica.

„Sredstava ćemo imati više od planiranih, nadam se, jer očekujemo da ćemo ubuduće imati značajne nove prihode po osnovu konačnog rješavanja problema naplate koncesija od Elektroprivrede po osnovu voda Bilećkog jezera“, rekao je Grbović i dodao da je sve to pokazatelj sigurnih koraka gradske vlasti.

Sekretar Sekretarijata za razvoj, privredu i finansije u Opštini, Sanija Fatić, kazala je da je budžet realan i održiv, kao i da su tekući prihodi planirani na oko 12,71 miliona EUR, od čega sopstveni iznose 9, 21 milion, a ustupljeni 3,5 miliona.

Fatić je navela da će opštinska kasa najveći dio novca, oko deset miliona, prihodovati od planiranih poreza, među kojima najviše od poreza na nepokretnosti, oko šest miliona EUR.

„Povećanje tog prihoda planirano je većom naplatom poreza od novoizgrađenih objekata i obveznika koji su u kašnjenju“, objasnila je Fatić.

Operativni, tekući budžet planiran je na 18,96 miliona EUR, a investicioni na pet miliona EUR.

Kada je riječ o tekućim izdacima, lokalna uprava će najviše izdvojiti za zarade zaposlenih 5,38 miliona EUR, dok će za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru biti opredijeljeno 4,23 miliona.

Za otplatu dugova namijenjeno je 4,5 miliona EUR, a odnosi se na otplatu kredita od oko dva miliona i izmirenje obaveza iz prethodnog perioda od 2,5 miliona.

Prema riječima Fatić, u okviru kapitalnog budžeta od oko pet miliona EUR, realizovaće se brojni infrastrukturni projekti, graditi vodovodi, saobraćajnice, uređivati gradski kvartovi, parkinzi, trotoari.

„Za investiciono održavanje izdvojeno je 1,6 miliona EUR gdje je prioritet put za Župu i radiće se još četiri kilometra, a radovi su početi u ovoj godini. Opština je planirala da izdvoji za učešće u IPA, IFAD i Help fondovima od 500 hiljada EUR“, rekla je Fatić.

Ona je dodala da će investicije biti mnogo veće od planiranih u budžetu, jer su već počeli radovi na Domu za stare, zgradi Zahumlja, Dvorcu Kralja Nikole i Stadionu Sutjeske.

Odbornica Demokratske partije socijalista (DPS), Rajka Radonjić, ocijenila je da je budžet ogledalo politike lokalne zajednice i navela da tekući od oko 19 miliona i kapitalni od 1,1 milion EUR predstavlja realni prikaz prihoda i rashoda i održivih projekcija.

„I rast privrednih aktivnosti praćen je pozitivnim kretanjima na tržištu rada koje se ogledaju u rastu zaposlenosti, što pokazuje i podatak da je stopa nezaposlenosti pala sa prošlogodišnjih 15,2 odsto na sadašnjih 13 odsto. Na evidenciji Biroa rada u Nikšiću nezaposelnih je 680 manje“, navela je Radonjić.

Ona smatra da su budžetskom projekcijom za narednu godinu vrlo kvalitetno izbalansirani svi zahtjevi korisnika budžeta i ocijenila da se domaćinsko poslovanje u Nikšiću vidi na svakom koraku, kao i posvećenost i zalaganje za doprinos boljeg života grada.

Najčitanije

Mali broj građana na manifestaciji USSCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Mali broj građana okupio se danas na Trgu nezavisnosti u Podgorici,...