fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekivanja oporavka potražnje podigla cijene nafte

Očekivanja oporavka potražnje podigla cijene nafte

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 74 USD, podstaknute očekivanjima brzog oporavka potražnje u drugoj polovini godine.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,64 USD. Na američkom tržištu njime se trgovalo po 88 centi višoj cijeni, od 71,76 USD, prenosi SEEbiz.

“Ključnim razlozima najnovijeg rasta cijena smatramo neprekinuti niz dobrih vijesti o potražnji i optimistično raspoloženje na finansijskim tržištima”, objavio je Commerzbank.

U takvim su uslovima članovi Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom proteklih nekoliko mjeseci počeli postepeno da ublažavaju ograničenja proizvodnje.

“U idućih šest mjeseci možemo gotovo sigurno očekivati kontinuirani manjak u snabdijevanju, čak i ako OPEC i njegovih deset saveznika odluče dodatno da ublaže ograničenja snabdijevanja od jula kako bi pokrili bar dio rastuće potražnje”, saopšteno je iz brokerske kuće PVM.

Ulagači i trgovci pratiće i dvodnevnu sjednicu američke centralne banke Fed kako bi provjerili hoće li biti poslat signal kada planiraju da počnu sa smanjenjem monetarnih podsticaje ekonomiji u koronakrizi.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 71,99 USD, što znači da je porasla 68 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...