fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavljeni pravilnici o elektronskoj fiskalizaciji

Objavljeni pravilnici o elektronskoj fiskalizaciji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pravilnici kojima su bliže uređuju odredbe Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga objavljeni su u Službenom listu, saopšteno je danas iz Poreske uprave (PU).

Radi se o pravilnicima o sadržaju prijave oznake operatera fiskalnog servisa, načinu generisanja identifikacionog koda obveznika fiskalizacije i načinu dostavljanja podataka i generisanja oznake o poslovnim prostorima obveznika fiskalizacije, kao i o sadržaju i načinu ovjere knjige računa, načinu dostavljanja računa bez jedinstvenog identifikacionog koda računa i načinu provjere računa za koji je realizovan postupak fiskalizacije.

U Službenom listu objavljen je i Pravilnik o obliku i strukturi poruka i sigurnosnim mehanizmima za razmjenu poruka fiskalnog računa i načinu dostavljanja računa koji su izdati u slučaju prekida stalne internet veze.

“Navedenim podzakonskim aktima bliže su definisane odredbe Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, te stvorene normativne pretpostavke za realizaciju projekta elektronske fiskalizacije”, navodi se u saopštenju.

Implementacijom tog projekta će od 1. januara naredne godine biti omogućen automatski prenos podataka o realizovanom prometu sa naplatnih uređaja i računovodstvenih sistema poreskih obveznika direktno na server, odnosno u bazu podataka PU.

“Normativno je propisana vrsta podataka koje poreski obveznik automatski dostavlja poreskom organu, i ne postoje ograničenja za poreske obveznike, u odnosu na tehničke zahtjeve za prenos tih podataka”, rekli su iz PU.

Tehnički zahtjevi za poreske obveznike za uspješno sprovođenje elektronske fiskalizacije podrazumijevaju internet konekciju na lokaciji poreskog obveznika i digitalni sertifikat, kao i adekvatno softversko rješenje za fiskalni servis kojim će se omogućiti prenos podataka.

“Prije puštanja sistema u produkciju obveznici će proći kroz testnu fazu u kojoj će biti mogućnosti da otklone eventualne greške u funkcionisanju fiskalnog servisa”, dodaje se u saopštenju.

Projekat elektronske fiskalizacije ima za cilj efikasniju borbu protiv sive ekonomije, praćenje regularnosti poslovanja poreskih obveznika, uspostavljanje većeg stepena poštovanja poreskih propisa, ali i modernizaciju načina komunikacije državne uprave sa privredom u skladu sa tehnološkim razvojem i trendovima automatizacije poslovnih procesa.

“Uspješna implementacija ovog zakonskog i tehničkog rješenja imaće značajne benefite i za državu i za privredu, te se očekuje značajan rast javnih prihoda, kako u oblasti poreza na dodatu vrijednost, tako i direktnih poreza, ali i unapređenje poslovnog poslovnog ambijenta eliminisanjem nelojalne konkurencije i unapređenjem fer tržišne utakmice”, zaključili su iz PU.

Najčitanije