fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavljena preliminarna verzija dokumenta za projekat elektronske fiskalizacije

Objavljena preliminarna verzija dokumenta za projekat elektronske fiskalizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) objavila je na internet stranici preliminarnu verziju dokumenta pod nazivom Funkcionalne specifikacije za projekat elektronske fiskalizacije, zbog velikog interesovanja poreskih obveznika.

“U najskorijem roku na internet stranici biće objavljena preliminarna verzija Tehničke specifikacije, dok će finalni dokumenti biti objavljeni do 4. septembra, shodno planu projektnih aktivnosti”, navodi se u saopštenju PU.

Iz PU su kazali da će poreski obveznici, na osnovu tih dokumenata, moći da adaptiraju svoje poslovne sisteme za prenos podataka o izvršenom prometu.

“U cilju blagovremene i potpune pripreme poreskih obveznika, u narednom periodu biće organizovani sastanci sa predstavnicima privrednika i informaciono-tehnoloških (IT) kompanija u Crnoj Gori”, naveli su iz PU.

U dokumentu je opisan način razmjene informacija između Centralnog informacionog sistema PU i sistema za fiskalizaciju poreskih obveznika.

Opisane su i sve poruke koje sistemi razmjenjuju, procesi razmjene poruka i definisani skupovi podataka i pravila koja se striktno poštuju u komunikaciji.

Razmjena podataka će se obavljati putem veb servisa koji se služi XML porukama.

„Ova vrsta razmjene podataka ne zavisi od tehnologije koju koristi poreski obveznik niti od tehnologije koju koristi PU i omogućava jednoobraznu komunikaciju između bilo kog poreskog obveznika i PU“, navodi se u dokumentu.

Dokument je dostupan na linku http://www.poreskauprava.gov.me/vijesti/230361/Objavljena-preliminarna-verzija-Funkcionalne-specifikacije-za-projekat-elektronske-fiskalizacije.html

Najčitanije