fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovogodišnji sajam okupio 230 izlagača

Novogodišnji sajam okupio 230 izlagača

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda u Nikšiću okupio je proizvođače iz Crne Gore i regiona, koji su na više od 230 štandova izložili svoje proizvode, rukotvorine, ljekovito bilje, suvenire i umjetnine.

Riječ je o privredno–turističkoj manifestaciji, ustanovljenoj prije četiri godine kao Sajam lokalnih proizvoda, koja je ubrzo prerasla u prepoznatljivu regionalnu smotru.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da ta smotra ima višestruki značaj, kao mjesto za susrete i međusobno ekonomsko povezivanje, trgovinsku razmjenu i prezentaciju novih razvojnih projekata.

On je naveo da značaj Sajma najbolje potvrđuje činjenica da se, za razliku od početka manifestacije, izlagači sami interesuju i prijavljuju za učešće i da ih je iz godine u godinu sve više.

“Sajam je uspio da ostvari cilj da polako i sigurno postaje jedan od nikšićkih brendova i predstavlja događaj kojem se jednako raduju izlagači i posjetioci”, rekao je Grbović u nikšićkom Sportskom centru u kojem se održava manifestacija.

On je dodao da je za protekle četiri godine afirmisan značaj i osnažena poljoprivredna i proizvodnja organske hrane, kao i podržani građani da se bave izradom i prodajom suvenira, umjetnina i rukotvorina.

Sajam i ove godine ima i humanitarni karakter, što podrazumijeva da će izlagači dio svojih proizvoda donirati kako bi se za određeni broj najugrožnijih porodica u Nikšiću obezbijedili paketi hrane.

“I na taj način u ovim pretprazničnim danima pokazujemo da ne zaboravljamo one kojima je naša pomoć najpotrebnija“, rekao je Grbović.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, ozvaničio je početak te dvodnevne smotre, koja je, kako je podsjetio, počela sa 50 izlagača, da bi danas postala tradicionalna i okupljala proizvođače iz cijele države i regiona.

”Zadovoljstvo je što su danas na ovom sajmu, pored proizvođača iz Nikšića i Bijelog Polja, prisutni proizvođači iz Pljevalja, Kolašina, Mojkovca, Petnjice, Berana, i sa juga Crne Gore – Ulcinja, Bara, Kotora i Herceg Novog. To je najbolja potvrda da poljoprivreda Crne Gore ide koracima napretka”, rekao je Simović.

On je najavio da će taj Vladin resor i u narednom periodu nastaviti sa kontinuiranom komunikacijom sa proizvođačima i zajedništvom kao jedinom formulom zajedničkih iskoraka.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Bijelog Polja, Jasmin Ćorović, rekao je u ime ovogodišnje partnerske opštine da je Sajam značajan za poljoprivredne proizvođače.

„Nikšić, Pljevalja, Bijelo Polje i druge opštine koje imaju ponajviše potencijala za razvoj poljoprivrede treba da budu zamajac sveukupnog razvoja te privredne grane Crne Gore”, rekao je Ćorović.

Organizator Sajma je Opština Nikšić uz podršku IPC Tehnopolis, Sportskog centra Nikšić, Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Tokom sajma, kako je najavljeno, biće organizovan i bogat program za mališane uoči predstojećih praznika, dok će ispred Sportskog centra predstavnici Ribolovnog i Lovačkog kluba, kao i poljoprivredno–turističkog klastera iz nikšićke Župe pripremati svoja tradicionalna jela i besplatano dijeliti posjetiocima.

Najčitanije

Jelić na čelu sekcije Evropskog suda za ljudska prava

Podgorica, (MINA) - Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u Strazburu Ivana Jelić...