fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovih pet miliona EUR podrške privredi

Novih pet miliona EUR podrške privredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas, na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, usvojila tri programa podrške privredi, u ukupnom iznosu od 5,2 miliona EUR.

Iz Ministarstva je saopšteno da je cilj programa unapređenje poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća, zanatlija i što veći doprinos razvoju prerađivačke industrije.

„Osim većeg intenziteta podrške i jednostavnije procedure za prijavu, ovaj paket programa predviđa uvećan procenat bespovratne podrške za privredne subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama, sa akcentom na sjeverni region“, navodi se u saopštenju.

Uviđajući potrebe privrede, ali i značaj ovih sektora za prosperitetan razvoj crnogorske ekonomije, Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, i za ovu godinu kreiralo programe podrške uz značajno veća sredstva, koji će unaprijediti cjelokupni poslovni ambijent i podstaći dalji oporavak i razvoj ekonomije

„Već početkom marta biće raspisani javni pozivi za učešće u svim programima koji će sadržati osnovne informacije, uslove i način podnošenja prijave, rokove i ostale relevantne informacije“, dodaje se u saopštenju.

Program za unapređenje konkurentnosti obogaćen je sa dvije programske linije, a budžet za realizaciju uvećan je za milion EUR, pa će tako kroz osam pojedinačnih programskih linija biti opredjeljeno ukupno četiri miliona EUR.

„Dvije nove programske linije finansijske podrške odnose se na internacionalizaciju mikro, malih i srednjih preduzeća kao i nabavku opreme velike vrijednosti, kako bi se dodatno stimulisala privredna aktivnost i njena razvojna komponenta“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da su ostale programske linije namijenjene početnicima u biznisu, kojima će biti na raspolaganju paket finansijsko-nefinansijske podrške, koji će, u odnosu na prošlogodišnju programsku liniju, pored preduzetničkih ciklusa edukacije, tehničke podrške u izradi biznis planova i mentoring usluge, omogućiti i dio bespovratne finansijske podrške.

„Takođe, novine u programskim linijama podrazumijevaju uvođenje dodatnih komponenti koje su u potpunosti prilagođene zahtjevima privrede, a odnose se i na uvođenje međunarodnih standarda, podršku digitalizaciji, podsticanju cirkularne ekonomije“, dodaje se u saopštenju.

Ova sredstva, kojim će biti podstaknuto poslovanje mikro, malih i srednjih preduzeća, ojačaće konkurentnost i izvozni potencijal, podstaći unapređenje postojećih i razvoj novih usluga, a time omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Ministarstvo je, kako su podsjetil, tokom prošle godine radilo na oživljavanju zanatstva, s obziron na to da je tu djelatnost karakterisala stagnacija u odnosu na značaj koji treba da ima u ekonomiji Crne Gore.

Upravo zbog toga, prepoznajući potrebu za unapređenjem institucionalnog i finansijskog okvira, kreiran je Program za razvoj zanatstva za ovu godinu, uz iznos podrške od 200 hiljada EUR, po principu refundacije.

Maksimalni iznos odobrene podrške po aplikantu iznosi 12 hiljada EUR.

„Ovakav pristup doprinijeće povećanju broja zanatlija, jačanju konkurentnosti, unapređenju poslovanja kroz finansijsku podršku za nabavku opreme i alata, ali i finansijsku podršku za organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima, a sve u cilju razmjene iskustva i efikasnijeg plasiranja proizvoda“, poručili su iz Ministarstva.

U skladu sa smjernicama za revitalizaciju prerađivačke industrije, koje su nedavno usvojene na Vladi, Ministarstvo je kreiralo i Program za razvoj prerađivačke industrije za ovu godinu.

Tim Programom će se preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima iz sektora prerađivačke industrije, obezbijediti bespovratna podrška za pokrivanje dijela troškova za nabavku proizvodne opreme.

Program će tako uz iznos od milion EUR podstaći razvoj ove industrije i povećanje broja zaposlenih.

„Investiranje u modernu tehnologiju je prioritet od kojeg se ne smije odstupiti, a podrazumijeva rješavanje brojnih problema u sektoru prerađivačke industrije, jer će uticati na povećanje kapaciteta proizvodnje, optimalno iskorišćavanje resursa, smanjenje troškova proizvodnje, diverzifikaciju i razvoj proizvoda i usluga sa većom dodatom vrijednošću uz povećanje inovacionih kapaciteta i kvaliteta proizvoda“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Dvanaestogodišnjak upravljao vozilom na autoputu

Podgorica, (MINA) – Saobraćajna policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo dvanaestogodišnji...