fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi indeksa

Novi rekordi indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u petak berzanski indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji, jer se ulagači nadaju da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina uskoro postići trgovinski dogovor i prekinuti carinski rat koji je naštetio svjetskoj ekonomiji.

Dow Jones ojačao je 0,8 odsto, na 28.004 boda, dok je S&P 500 porastao 0,77 odsto, na 3.120 poena, a Nasdaq indeks 0,73 odsto, na 8.540 bodova, prenosi SEEbiz.

Ulagače je ohrabrila izjava ekonomskog savjetnika Bijele kuće, Larryja Kudlowa, da su Vašington i Peking blizu trgovinskog dogovora. On je dodao da su pregovori konstruktivni, međutim ni ovaj put nije objavio ništa detaljnije.

“SAD i Kina su sve bliže trgovinskom sporazumu”, rekao je u četvrtak Kudlow i dodao da su održani veoma konstruktivni razgovori s Pekingom o dovršetku 16 mjeseci dugog trgovinskog rata.

Kudlow je kazao da pregovarači dvije najveće svjetske ekonomije komuniciraju telefonskim putem, a nije otkrio u kojem vremenskom okviru bi se mogao postići dogovor.

“Približavamo se dogovoru”, naveo je u Vašingtonu na događaju organizacije Council on Foreign Relations, dodavši kako je atmosfera dobra, što nije uvijek bio slučaj.

SAD i Kina proteklih godina vode carinski rat koji je uzdrmao finansijska tržišta i zaprijetio da će usporiti rast svjetske ekonomije na najniži nivo od krize iz 2007. i 2008. godine.

Tržišta s nestrpljenjem čekaju sporazum kojim će se stati na kraj neizvjesnosti koja je usporila investicije širom svijeta.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...