fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi podaci o slabljenju inflacije podržali berzu

Novi podaci o slabljenju inflacije podržali berzu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u srijedu su porasle, drugi dan zaredom, nakon novih podataka koji ukazuju na slabljenje inflacije, što podržava tezu da američka centralna banka više neće povećavati kamatne stope.

Dow Jones je ojačao 0,47 odsto na 34.991 bod, dok je S&P 500 porastao 0,16 odsto na 4.502 boda, a Nasdaq indeks 0,07 odsto na 14.103 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su dan prije podaci o potrošačkim cijenama pokazali da inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) popuštaju, u srijedu je izvještaj o proizvođačkim cijenama to potvrdio.

U oktobru su te cijene na mjesečnom nivou pale 0,5 odsto, najviše u posljednje tri i po godine.

Na godišnjem nivou su porasle 1,3 odsto, znatno sporije nego u septembru, kada su ojačale 2,2 odsto.

Uz to, u srijedu je objavljeno da je promet u trgovini na malo u oktobru pao 0,1 odsto, manje nego što su analitičari očekivali.

Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno da zaoštrava monetarnu politiku, odnosno da je ciklus povećanja kamatnih stopa završen, a da je ekonomija izbjegla recesiju.

U narednom periodu kretanja na tržištu zavisiće uglavnom od špekulacija o tome kada bi Fed mogao početi da smanjuje kamate.

Nakon novih podataka o inflaciji, ojačale su špekulacije da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u maju iduće godine.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Targeta i optimistične prognoze tog trgovačkog lanca u vezi predstojeće praznične potrošnje.

Cijena dionice Targeta skočila je više od 17 odsto, a porasle su i cijene dionica ostalih trgovačkih lanaca.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 odsto na 7.486 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,86 odsto na 15.748 bodova, a pariski CAC 0,33 odsto na 7.209 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije