fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi pad cijena akcija na Wall Streetu

Novi pad cijena akcija na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks u ponedjeljak je na Wall Streetu potonuo 12 odsto, što je najveći dnevni pad od Crnog ponedjeljka 1987. godine, jer ulagači strahuju od velikih ekonomskih šteta, uprokos nizu mjera američkih vlasti za obuzdavanje širenja koronavirusa.

Dow Jones je pao 12,93 odsto na 20.188 bodova, dok je S&P 500 potonuo 11,98 odsto na 2.386 bodova, a Nasdaq indeks 12,32 odsto na 6.904 boda, prenosi Hrportfolio.

Pad S&P 500 indeksa od 12 odsto, pri čemu je izbrisano oko 2.690 milijardi USD tržišne vrijednosti dionica, treći je po veličini dnevni pad u istoriji, odmah iza gubitka na Crni ponedjeljak 1987. godine i berzovnog sloma u oktobru 1929. godine.

U ponedjeljak je, nedugo nakon otvaranja Wall Streeta, trgovanje bilo privremeno obustavljeno, jer je S&P 500 pao više od sedam odsto, kada se automatski aktivira obustava kako bi se ulagači pribrali. To nije zaustavilo rasprodaju, pa su indeksi kasnije nastavili silaznom putanjom.

Tržišta plaše hitne pojačane mjere centralnih banaka i ubrizgavanje dodatnih milijardi USD likvidnosti.

Pad S&P 500 indeksa na najniži nivo od decembra 2018. godine uslijedio je nakon što je u nedjelju američka centralna banka Federelne rezerve (Fed), već drugi put u desetak dana, smanjila ključnu kamatnu stopu, i to puni procentni poen, u rasponu od nula do 0,25 odsto.

Kako je to već drugi drastični rez kamata prije redovne sjednice Fed-a ove sedmice, ulagači se plaše da je ekonomska situacija lošija nego što se na tržištima procjenjuje.

Fed je, takođe, ponovo pokrenuo program kvantitativnog popuštanja, odnosno kupovanja državnih obveznica, vrijedan 700 milijardi USD, s ciljem ubrzanja novčanih tokova i povećanja likvidnosti na tržištima.

To nije umirilo ulagače koji strahuju od velikih ekonomskih šteta, s obzirom da su poremećeni nabavni lanci i potrošnja u svijetu, da je u Los Anđelesu i Njujorku naređeno zatvaranje restorana, pozorišta, barova i bioskopa, u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa.

Strateg u kompaniji Amerpirise Financial, David Joy, kazao je da je Fed učinio što je mogao.

“Ne bih ga krivio. Ulagači se nadaju i mole za veliki fiskalni paket podsticaja iz Vašingtona, ali su nervozni jer ga možda ne bude”, naveo je Joy.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump, prošlog petka je proglasio vanredno stanje u zemlji, a u ponedjeljak je pozvao Amerikance da se u narednih 15 dana suzdrže od društvenih aktivnosti i ne okupljaju u grupe veće od deset ljudi.

Upozorio je, takođe, da je moguća recesija ekonomije, što je samo uznemirilo ulagače koji se plaše da će brzo širenje pandemije paralizovati dijelove globalnog ekonomije i izazvati oštar pad prihoda kompanija.

Novi podaci iz Kine i SAD-a pokazuju znake kolike bi mogle biti štete od udara koronavirusa.

U ponedjeljak je objavljeno da je industrijska proizvodnje u Kini u januaru i februaru bila 13,5 odsto manja nego u istom prošlogodišnjem periodu, što je njen najveći pad od početka 1990. godine.

Više nego što se očekivalo pale su i investicije, kao i promet u trgovini na malo.

Investicije u fiksni kapital pale su u prva dva mjeseca ove godine 24,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Promet u trgovini na malo potonuo je u januaru i februaru 20,5 odsto na godišnjem nivou, jer su Kinezi u strahu od koronavirusa izbjegavali gužve na mjestima kao što su trgovački centri, restorani i bioskopi.

Na uticaj virusa na američku ekonomiju ukazuje objavljen podatak da je proizvodna aktivnost u Njujorku u martu pala po najvećoj stopi u istoriji i zaronila na najniži nivo od 2009. godine.

Zbog toga ulagači nijesu sigurni koliko su efikasni potezi vlasti u smjeru sprečavanja virusa.

Strateg u kompaniji Charsle Schwab, Jeffrey Klientop, kazao je da tako izgleda tržište koje je sasvim prepušteno.

“Nema ništa što bi nam zaista ukazalo kada će biti poznat puni uticaj virusa”, kazao je Klientop.

Direktor u kompaniji Leuthold Group, Jim Paulsen, smatra da kretanje VIX indeksa Čikaške berze opcija ukazuje na sve razmjere panike na tržištu.

VIX indeks straha skočio je u ponedjeljak na najviši nivo u istoriji 82,69 bodova, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfolie od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

Nakon pada u ponedjeljak, S&P 500 indeks sada je 29,5 odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostgnutog 19. februara. To znači da je duboko u području medvjeda, više od 20 odsto ispod svog prethodnog rekordnog nivoa, ali i da je od tada izbrisano oko 8.280 milijardi USD tržišne vrijednosti dionica.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak oštro pale, pri čemu je STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica izgubio gotovo pet odsto i skliznuo na najniži nivo od 2012. godine.

Londonski FTSE indeks pao je 4,01 odsto na 5.151 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,31 odsto na 8.742 boda, a pariski CAC 5,75 odsto na 3.881 bod.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...