fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNove Fed-ove podsticajne mjere podržale indekse

Nove Fed-ove podsticajne mjere podržale indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, jer je ulagače ohrabrio novi program američke centralne banke, Federelne rezerve (FED) za pomoć ekonomiji, što je nadmašilo još jedan talas rasta nezaposlenosti zbog koronakrize.

Dow Jones ojačao je 285 bodova ili 1,22 odsto, na 23.719 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,45 odsto, na 2.789 bodova, a Nasdaq indeks 0,77 odsto, na 8.153 boda, piše Hina.

Ulagače je ohrabrio još jedan Fed-ov potez, kojim nastoji da pomogne ekonomiji koja je paralizovana zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Nakon što je prije mjesec žurno smanjila ključne kamate na nulu i putem različitih programa u finansijski sastav ubrizgala više hiljada milijardi USD, Fed je najavila program vrijedan 2,3 milijarde USD namijenjen kompanijama koje zapošljavaju do deset hiljada radnika, kao i kupovinu obveznica saveznih država, okruga i gradova.

Najavljujući te mjere predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je da je centralna banka proširila fokus koji je do sada bio usmjeren isključivo na očuvanje likvidnosti i normalno funkcionisanje tržišta.

“Centralna banka želi da pomogne zemlji da dobije dovoljno ekonomskog i finansijskog prostora za uspješnu borbu sa teškom zdravstvenom krizom”, poručio je Powell.

Strateg u kompaniji Inverness Counsel, Tim Ghriskey, kazao je da je to bilo potpuno neočekivano, pa su svi dionički sektori snažno porasli od samog početka trgovanja.

Zahvaljujući tome, u drugi plan je pao podatak da je prošle sedmice broj inicijalnih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), skočio za 6,6 miliona, drugu sedmicu utastopno.

Ukupno je u posljednje tri sedmice bez posla ostalo oko 15 miliona amerikanaca, što pokazuje koliki je udar koronakriza nanijela najvećoj svjetskoj ekonomiji.

„Svi očekuju dosta loše ekonomske pokazatelje i poslovne rezultate kompanija. Tako da će svi biti fokusirani samo na to kada će doći do odskoka ekonomije i koji će se dijelovi najbrže oporaviti”, rekao je Ghriskey.

Podršku tržištu pružaju i neke naznake da je širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenih dijelova SAD-a možda blizu vrhunca.

Zahvaljujući tome, u cijeloj protekloj sedmici Dow Jones skočio je 12,7 odso, dok je S&P 500 porastao 12,1, a Nasdaq indeks 10,6 odsto.

Za S&P 500 to je najveći sedmični skok od 1974. godine.

I na evropskim berzama su cijene dionica u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,90 odsto, na 5.842 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,24 odsto, na 10.564 boda, a pariski CAC 1,44 odsto, na 4.506 bodova.

Najčitanije