fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNijedna banka nije isplatila dividendu u akcijama

Nijedna banka nije isplatila dividendu u akcijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sve banke poštuju odluku Centralne banke (CBCG) o privremenoj zabrani isplate dividendi akcionarima, osim u akcijama, saopšteno je iz CBCG, koja je krajem marta ove godine donijela tu odluku.

“Na godišnjim skupštinama akcionara na kojima se odlučuje o raspodjeli dobiti, banke nijesu donosile odluke o dividendi. Odlučivanje o tom pitanju odložile su za budući period, kada se budu stekli uslovi za takvo odlučivanje”, objasnili su Pobjedi iz CBCG.

Oni su kazali da nijedna banka nije iskoristila mogućnost da u akcijama isplati dividendu.

Iz CBCG su dodali da su banke sa razumijevanjem prihvatile odluku o zabrani isplate dividendi.

“Banke su sa razumijevanjem prihvatile ovu mjeru, jer je odlaganje raspodjele dividende, u krajnjem, u interesu banaka. Pa će banke potpunijim sagledavanjem uticaja koronavirusa na njihovu finansijsku poziciju moći da, kada se za to steknu uslovi, donesu adekvatnu odluku o raspodjeli”, naveli su iz CBCG.

Na pitanje do kada će važiti ta privremena odluka u CBCG kažu da se još nijesu stekli uslovi za ukidanje.

“CBCG permanentno prati uticaj koronavirusa na finansijski sistem i realnu ekonomiju i od daljih kretanja u ovoj oblasti zavisiće i trajanje mjera”, saopštili su iz banke.

Po odluci CBCG iz marta dozvoljena je raspodjela dividende jedino na način da se ona transformiše u akcijski kapital.

Iz banke su tada pojasnili da će se time povećati nivo kapitalizovanosti crnogorskog bankarskog sistema i obezbijediti da bude potpuno spreman za potencijalne izazove.

Oni su tada objasnili da je ta mjera donijeta u skladu sa izmjenama i dopunama Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem, koje je usvojio Savjet.

Najveći profit u prošloj godini ostvarila je Erste banka 12,3 miliona EUR, što je dva miliona više nego na kraju 2018. godine. Na drugom mjestu je NLB sa deset miliona EUR, kao godinu ranije. Na trećoj poziciji je Podgorička banka sa profitom od 8,6 miliona EUR, dva miliona lošije od 2018. godine.

Profit Crnogorske komercijalne banke (CKB), koja je kupila Podgoričku banku je bio 4,9 miliona EUR ili 1,1 milion EUR lošiji nego godinu ranije, Hipotekarne banke 4,8 miliona EUR, 600 hiljada EUR više nego godinu ranije, Adiko banke 3,4 miliona EUR, milion više nego godinu ranije, UCB 3,2 miliona EUR, Lovćen banke 1,9 miliona EUR, dok je Prva banka ostvarila 1,2 miliona EUR, skoro milion više.

Dobit Komercijalne banke je milion EUR, što je na nivou 2018, Zirat banka je u plusu 294 hiljade EUR, što je dobar rezultat u odnosu na godinu ranije kada su bili u minusu 648 hiljada EUR, a Zapad banka 244 hiljade EUR. U minusu od 1,4 miliona EUR je bila samo Adriatik banka.

Najčitanije