fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeznatan rast indeksa i skroman promet

Neznatan rast indeksa i skroman promet

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan rast indeksa i skroman promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj su se desili značajni ekonomski događaji, između ostalih, poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore i spajanje mosta Moračica.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je neznatno na 805,56 poena, a MONEX 0,5 odsto na 11.340,52 boda.

Promet je iznosio 44,35 hiljada EUR i bio čak četiri puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 44 transakcije.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva objavilo je u petak javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore.

Vlada je u skladu sa Zakonom o koncesijama, na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, usvojila koncesioni akt za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, odnosno međunarodne aerodrome Podgorica i Tivat, konkurentski izabranom najboljem ponuđaču, koji će osnovati i registrovati preduzeće sa sjedištem u Crnoj Gori za obavljanje koncesione djelatnosti.

Predmet koncesije je, kako se navodi u pozivu, izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korišćenje Aerodroma Crne Gore.

“Namjera je da se kroz dodjelu koncesije obezbijedi neophodna valorizacija Aerodroma Crne Gore na dugoročan i održiv način koji će biti u interesu Crne Gore i njenog daljeg ekonomskog razvoja”, navodi se u pozivu.

Dvostepeni postupak obuhvata dvije faze, odnosno javni oglas za pretkvalifikaciju i poziv za dostavljanje ponuda.

Prijave za pretkvalifikaciju moraju se dostaviti fizički Tenderskoj komisiji do 25. novembra do 12 sati.

Odluka tenderske komisije o kvalifikaciji za fazu poziva za dostavljanje ponuda iz tenderskog postupka biće donijeta u roku od 30 dana od otvaranja prijava za pretkvalifikaciju i sadržaće kvalifikaciju ili odbijanje prijave na osnovu utvrđenih pretkvalifikacionih kriterijuma.

Potencijalni ponuđači koji, nakon završetka ocjene prijava za pretkvalifikaciju, budu određeni kao kvalifikovani ponuđači dobiće poziv da dostave ponudu, odnosno da učestvuju u fazi poziva za dostavljanje ponuda iz tenderskog postupka.

Najviše je porasla akcija Barske plovidbe, 50,8 odsto na 98 centi. Poskupila je i dionica Zetatransa jedan odsto na 90 centi.

Jačali su i Institut “Simo Milošević” 5,3 odsto na 30 EUR, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera 2,5 odsto na 6,25 i Jugopetrol 0,8 odsto na 11,62 EUR.

Cijenu akcija nije mijenjalo dosta kompanija, pa se kod Solane “Bajo Sekulić” ona zadržala na 1,9 EUR, Poslovno-logističkog centra Morača na 2,3, firme Vatrostalna 1,18 EUR, Štamparije Obod 88 centi, Luke Bar 23 i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 12 centi.

Oslabile su dionice kompanije Napredak 12,5 odsto na 3,5 centi, Port of Adrie 7,5 odsto na 12,4, Plantaža 0,9 odsto na 10,7 centi, Marine Bar 2,4 odsto na dva EUR i Crnogorskog Telekoma neznatno na 1,5 EUR.

Fond Trend je zadržao prošlosedmičnu cijenu od 4,91 cent.

Trgovano je i akcijama Crnagoraputa, Jadran Perasta, Margomarketa, cetinjskog Trgoceta i kompanije Mješovito iz Herceg Novog.

Sedmicu je obilježila vijest da je most Moračica, jedan od najvećih i najgrandioznijih objekata na prvoj dionici autoputa Bar-Boljare, spojen u toku noći, između četvrtka i petka.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije