fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeto dobit veća 37 odsto

Neto dobit veća 37 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neto dobit Centralne banke (CBCG) u prošloj godini je iznosila oko 3,57 miliona EUR, što je 37 odsto više u odnosu na 2017.

Savjet CBCG usvojio je na sjednici u petak prošlogodišnje finansijske izvještaje vrhovne monetarne institucije i donio odluke o raspodjeli dobiti i povećanju osnovnog kapitala.

Prema podacima iz izvještaja, ostvareni prihodi CBCG su iznosili 16,7 miliona EUR i bili su 17 odsto veći u odnosu na plan, odnosno 14 odsto u odnosu na 2017.

„Ti podaci, uz činjenicu da u 2017. i prošloj godini nije mijenjana tarifna politika u smislu povećanja tarifa koje CBCG naplaćuje za svoje usluge i servise koje pruža, potvrđuju da je finansijsko poslovanje vrhovne monetarne institucije za prošlu godinu bilo veoma uspješno“, navodi se u saopštenju CBCG.

I trendovi na strani troškova poslovanja, kako su dodali, potvrđuju racionalno poslovanje CBCG.

„Ukupni troškovi zaposlenih zadržani su na nivou iz 2017, administativni su realizovani na nivou planiranih, a operativni niži od planiranih sedam odsto“, navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio i izvještaj nezavisnog revizora koji je izrazio pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje CBCG, kao i rezultate njenog poslovanja i tokove gotovine u skladu sa međunarodnim standardima.

„Eksterni revizor nije imao preporuka u dijelu finansijskog poslovanja CBCG koje bi se odnosile na nedostatke u sistemu internih kontrola“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je usvojio Smjernice za izradu analize rizika i o faktorima rizika radi sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma kod obveznika koje nadzire CBCG.

„Kroz te smjernice se, na obuhvatan i jasan način, obveznicima kojima je CBCG nadzorni organ u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma pojašnjavaju njihove obaveze u tom segmentu“, objasnili su iz CBCG.

Krajnji cilj je prevencija i postizanje što boljih rezultata u toj oblasti na državnom nivou.

Savjet je usvojio i izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za četvrti prošlogodišnji kvartal, koji pokazuju da su u tom periodu kreditni standardi za privredu i stanovništvo ublaženi, kao posljedica povećane konkurencije na tržištu.

„Prema ocjeni banaka, izražena konkurencija na bankarskom tržištu rezultirala je smanjenjem kamatnih marži, provizija i naknada u četvrtom kvartalu. Rezultati ankete pokazuju i da je tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla“, navodi se u saopštenju.

Savjet je na sjednici razmatrao i stanje u Atlas banci i donio rješenje o otvaranju stečaja u toj finansijskoj instituciji.

Za stečajnog upravnika imenovan je Mirko Radonjić, diplomirani ekonomista iz Podgorice.

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza:Danas promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. U...