fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeto dobit 800 hiljada EUR

Neto dobit 800 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neto dobit Crnogorskog Telekoma iznosila je u prvom kvartalu ove godine 800 hiljada EUR, što je oko 50 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz kompanije.

Iz te telekomunikacione kompanije su kazali da je prvi kvartal ove godine obilježilo tržišno liderstvo u postpejdu, rast korisnika optike i fiksnih servisa, kao i rast ukupnih prihoda i profitabilnosti.

„Telekom je uz to u istom kvartalu prvi u Crnoj Gori lansirao komercijalnu 5G mrežu, trenutno dostupnu građanima Podgorice i nastavio sa značajnim unapređivanjem kapaciteta i dostupnosti svoje optičke i mobilne mreže širom Crne Gore“, saopšteno je iz kompanije.

Rast prihoda od 2,8 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine uslovljen je boljim rezultatima i u dijelu maloprodajnih i veleprodajnih usluga.

Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, u prvom kvartalu ove godine iznosila je 6,8 miliona EUR.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, kazao je da su tehnološko liderstvo u prethodnom kvartalu zadržali puštanjem u rad prve komercijalne 5G mreže u zemlji, i to na četiri lokacije u glavnom gradu Crne Gore, čime su napravili još jedan značajan iskorak u razvoju infrastrukture i stvaranju uslova za razvoj inovacija i privrede u zemlji.

„Riječ je o prvoj fazi širenja 5G mreže, koju nastavljamo i u narednom periodu i planiramo da obuhvatimo više crnogorskih gradova na jugu i sjeveru zemlje“, naveo je Udovičić.

Uz to, kako je podsjetio, Telekom je započeo veliki projekat modernizacije mobilne mreže i pojačavanje njenih kapaciteta na 80 lokacija u Crnoj Gori, koristeći na najbolji način frekvencije iz spektra koj je kompanija zakupila na decembarskoj aukciji, i unapređujući tehnologiju koja im je već na raspolaganju.

„Korisničko iskustvo i brzina i kapacitet mreže su nerazdvojni, što će se naročito pokazati u predstojećoj sezoni, u kojoj očekujemo značajan broj turista i novih korisnika naše mreže“, kazao je Udovičić.

Osim tržišnog liderstva u oba segmenta mobilnog postpejda – rezidencijalnom i poslovnom, Crnogorski Telekom je, kako su saopštili njegovi predstavnici, na kraju prvog kvartala ove godine zadržao prvo mjesto i po broju korisnika mobilnog interneta.

Tako je bilo aktivno 266 hiljada postpejd SIM kartica, što je sedam odsto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Broj aktivnih pripejd kartica iznosio je 113 hiljada, a broj korisnika mobilnog interneta porastao je deset odsto i iznosio je 224 hiljade.

Broj korisnika na optici porastao je 16 odsto i iznosio je 29,5 hiljada, dok je broj TurboDSL korisnika porastao šest odsto u odnosu na uporedni period prošle godine i iznosio je 34,5 hiljada.

Zabilježen je i rast u broju korisnika TV usluga u iznosu od pet odsto, dok je broj korisnika usluga širokopojasnog interneta porastao dva odsto.

Osim rada na mreži, u Telekomu su prvi kvartal posvetili i radu na novoj ponudi za korisnike.

„Zbog toga smo u prvom kvartalu ljudske resurse usmjerili s jedne strane ka osvježavanju postpejd portfolija, kako bismo ponudili veću raznovrsnost sve zahtjevnijim korisnicima u zemlji, a s druge strane ka pripremi procesa i digitalnih alati za osiguranje čim efikasnijeg opsluživanja naših operacija“, saopštio je Udovičić.

On je rekao da u Telekomu teže ka tome da izgrade kompaniju u kojoj će i korisnicima i zaposlenima sve što im je potrebno biti dostupno u nekoliko klikova.

„Samo digitalizacijom procesa s oba kraja možemo ubrzati procese i ostvariti dobre poslovne rezultate. Samo zadovoljni zaposleni mogu dovesti do zadovoljnih korisnika“, zaključio je Udovičić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije