fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNDKP i proizvođači dogovorili veću cijenu otkupa

NDKP i proizvođači dogovorili veću cijenu otkupa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP) i Udruženje proizvođača duvana postigli su dogovor prema kojem će otkupne cijene duvana za ovogodišnji rod biti veće 20 centi po kilogramu.

Otkupna cijena kilograma duvana prve klase sorte „hercegovac“ iznosiće 2,45 EUR, dok će proizvođači za istu klasu sorte „berlej“ dobijati 2,2 EUR, pišu Vijesti.

Proizvođačima će novac biti isplaćen u roku od 30 dana.

Predstavnik Udruženja proizvođača duvana, Hamdija Ljujković, kazao je da su u prethodne dvije godine otkupne cijene povećavane po 15 centi po kilogramu, pa je sada za tri godine povećana ukupno pola EUR.

„Imamo dobru saradnju i razumijevanje da direktoricom NDKP, Slavkom Darmanović, koja je prihvatila predlog za povećanje otkupnih cijena, a i novac uredno dobijamo nakon otkupa. Od Ministarstva poljoprivrede imamo subvencije od hiljadu EUR po zasađenom hektaru, kao i regresirane cijene za nabavku najlona, dok NDKP regresira kupovinu sjemena“, kazao je Ljujković.

On očekuje da će otkup početi narednog mjeseca.

Ljujković je dodao da se nada da će veće otkupne cijene uticati da se poveća broj uzgajivača, jer NDKP otkupljuje svu domaću proizvodnju, ali mora i dodatno da uvozi zbog nedovoljne količine iz domaćeg uzgoja.

Najčitanije