fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNasdaq indeks dostigao novi rekord

Nasdaq indeks dostigao novi rekord

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak u mirnom trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks blago skliznuli s rekordnih vrijednosti, dok je Nasdaq dostigao novi najviši nivo u istoriji.

Dow Jones je oslabio 0,03 odsto na 31.375 bodova, dok je S&P 500 izgubio na vrijednosti 0,11 odsto na 3.911 poena. Nasdaq je ojačao 0,14 odsto na rekordnih 14.007 bodova.

Nakon šest dana rasta, Dow Jones i S&P 500 indeks u utorak su blago pali, što je, između ostalog, posljedica pada cijena dionica u energetskom sektoru 1,5 odsto, nakon što su dan prije skočile više od četiri odsto.

U nedostatku novih makroekonomskih pokazatelja, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati, prenosi SEEbiz.

Od oko 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih više od 80 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu 2,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvještaja očekivali pad od 10,3 odsto.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i uvjerenju ulagača da će Kongres već ovog mjeseca prihvatiti predlog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joea Bidena, o dodatnom paketu fiskalnih podsticaja vrijednom ukupno 1,9 biliona USD.

Republikanski predstavnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu podsticaja jer bi to dodatno povećalo budžetski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta.

Uz to, ulagači se nadaju da će se oporavak najveće svjetske ekonomije ubrzati, s obzirom na napredak u distribuciji vakcine protiv Covida-19 i pad broja novozaraženih u SAD-u, što bi s vremenom trebalo da normalizuje privredne aktivnosti.

Zbog svega toga, pad Dow Jones i S&P 500 indeksa nije posljedica povlačenja ulagača s tržišta, već preusmjeravanja iz sektora koji su do sada snažno rasli u sektore koji bi mogli imati najviše koristi od novih podsticaja ekonomiji.

„Ne možete vidjeti da se novac povlači s tržišta i sklanja u gotovinu. Možete samo vidjeti da novac izlazi iz jednog sektora i rotira u drugi. S obzirom da fiskalne i monetarne podsticaje, okruženje je vrlo pozitivno za dionice i nijesam siguran da bi situacija za rizičnije investicije mogla biti bolja u kraćem i srednjoročnom periodu”, rekao je direktor u firmi Wedbush Securities, Michael James.

Na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 odsto na 6.531 bod, a pariski CAC 0,1 odsto na 5.691 poen. Frankfurtski DAX oslabio je 0,34 odsto na 14.011 bodova.

Najčitanije