fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaredne sedmice tenderi za 24 projekta vrijedna 2,5 miliona EUR

Naredne sedmice tenderi za 24 projekta vrijedna 2,5 miliona EUR

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Prijestonica Cetinje najkasnije će 16. jula raspisati tendere za 24 projekta iz Programa razvoja Prijestonice za ovu godinu, a ukupna vrijednost tendera je nešto više od 2,5 miliona EUR.

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan kazao je na konferenciji za novinare da je taj iznos uslovan, jer ako dobiju saglasnost Uprave javnih radova da mogu u punom iznosu raspisati tendere za zgradu socijale i trg na Njegušima, ukupna vrijednost raspisanih tendera biće oko četiri miliona EUR.

On je naveo da lokalna uprava u prethodnih šest mjeseci nije sjedila skrštenih ruku i čekala na nacionalne vlasti da riješi pitanje budžeta.

„Do sada imamo sprovedene tenderske postupke i potpisane ugovore sa izvođačima vrijedne oko 877,6 hiljada EUR bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). U pitanju su tri projekta i na nekima od njih već su počeli radovi“, rekao je Kašćelan.

Prema njegovim riječima, ukoliko realizacija tendera bude onakva kako su je planirali, uz sredstva koja su već isplaćena i ugovorena, očekuju da će Prijestonica Cetinje i ove godine imati izvršenje kapitalnog budžeta veće od 90 odsto.

On je podsjetio da je Prijestonica Cetinje u kriznoj prošloj godini imala odličnu realizaciju kapitalnog budžeta.

„Od opredijeljenih 5,49 miliona EUR, utrošeno je 5,24 miliona ili 95,4 odsto. Sličnu realizaciju imali smo i u 2019. godini, kada je takođe utrošeno više od 90 odsto opredijeljenog novca“, rekao je Kašćelan.

On je kazao da su pripremne aktivnosti za realizaciju projekata iz Programa razvoja za ovu godinu obavljene na vrijeme i da su, što se tiče Prijestonice, tenderi koje danas najavljuju, mogli biti raspisani već u drugoj sedmici januara.

„To se nije desilo, jer se šest mjeseci čekalo na usvajanje budžeta Crne Gore za ovu godinu. Iako je „sve bilo na čekanju“, uspjeli smo da započnemo neke projekate. Kao rezultat prošlogodišnjeg rada u prvom kvartalu ove godine imamo realizovane radove i izvršeno plaćanje u vrijednosti od gotovo 820 hiljada EUR“, naveo je Kašćelan.

Bez obzira na to što je posljednji čas za raspisivanje tendera u ovoj godini, kako je naveo Kašćelan, u Prijestonici vjeruju da će uspjeti da sprovedu u zakonom propisanom roku sve postupke i da će izabrati izvođače.

„Poznato je da jesen na Cetinju, i uopšte kraj godine, nijesu najpogodniji za izvođenje građevinskih radova, ali se nadamo da ćemo u najvećoj mogućoj mjeri ugovoriti radove, i uz dobru realizaciju i pripremu spremno dočekati narednu godinu“, kazao je Kašćelan.

On je objasnio da bi za unapređenje putne infrastrukture na gradskom i seoskom području ove godine trebalo bi da bude potrošeno oko 1,7 miliona EUR.

„Za rekonstrukciju Jabučke ulice i izgradnju druge faze ulice kroz Univerzitetski kompleks i za Ulicu Nova 4 već su poznate ugovorene vrijednosti radova, koje u ukupnom iznosu sa PDV-om premašuju cifru od 740 hiljada EUR“, rekao je Kašćelan.

On je dodao da je za rekonstrukciju i gradnju puteva na seoskom području planirano 800 hiljada EUR sa PDV-om.

Gotovo 750 hiljada EUR planirano je da bude potrošeno za unapređenje komunalne infrastrukture, a za projekte za unapređenje ukupne društvene infrastrukture oko dva miliona EUR, od čega bi 860 hiljada trebalo u ovoj godini da bude realizovano.

„Najveća stavka jeste izgradnja zgrade za socijalno stanovanje, u kojoj bi trebalo da bude oko 30 stanova“, naveo je Kašćelan.

Ove godine lokalna uprava planira da trajno riješi i pitanje prostora za RTV Cetinje.

„Želja ove gradske uprave jeste da upravo ona riješi pitanje prostora najstarijeg elektronskog medija u Crnoj Gori. Za seljenje i opremanje prostora prema procjenama treba izdvojiti više od 100 hiljada EUR, a dodatnih 14,5 hiljada EUR za nabavku opreme. Oko 200 hiljada EUR trebalo bi da košta adaptacija i opremanje gradskog bioskopa“, kazao je Kašćelan.

On je podsjetio da bi Cetinje za gradnju gradskog stadiona ove godine trebalo da uplati 2,1 milion EUR, a za izgradnju svlačionica i adaptaciju pomoćnog terena oko 186,8 hiljada EUR.

„Ove godine trebalo bi da investiramo i 100 hiljada EUR u prvu fazu rekonstrukcije krova sale Sportsko-rekreativnog centra Cetinje. Nadamo se i da će drugi tender za zamjenu stolarije na ovom objektu, koji realizujemo u okviru EU projekta, biti uspješniji i da ćemo konačno započeti taj veliki projekat“, zaključio je Kašćelan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...