fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaplatili skoro sedam odsto više prihoda

Naplatili skoro sedam odsto više prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava carina je u prvih devet mjeseci naplatila 613,9 miliona EUR, što je 6,59 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

„Realizovan je povraćaj sredstava u iznosu od 8,2 miliona EUR, čime je ostvarena neto naplata od 605,7 miliona EUR. To je 3,35 odsto više u odnosu na plan prihoda”, navodi se u saopštenju.

Prema strukturi naplaćenih prihoda, naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu iznosi 404,76 miliona EUR, što je 6,45 odsto više.

»Po osnovu akcize naplaćeno je 185,78 miliona EUR, čime je ostvaren rast prihoda od 6,83 odsto više nego u prošloj godini«, rekli su iz Uprave.

Posmatrano po strukturi po akciznim proizvodima sve kategorije su zabilježile rast. Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je kod naplate akciza na duvan i duvanske proizvode i to 4,89 miliona EUR 15,6 odsto, što je, kako se navodi, rezultat redefinisane akcizne politike i posljednično tome oporavka tržišta duvana. U odnosu na plan prihoda, ukupna naplata akciza je veća 1,61 odsto.

»Ostvarena naplata po osnovu carine iznosila je 21,62 miliona EUR, što je 7,38 odsto više, dok je naplata poreza na kafu iznosila 1,68 miliona EUR, a ostali prihodi iznosili su 65,55 hiljada EUR“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da je u septembru premašena ostvarena naplata iz prošle godine kao i plan naplate prihoda po svim vrstama prihoda.

“Ukupno ostvarena naplata iznosila je 76,91 milion EUR čime je ostvaren rast prihoda od 6,13 miliona EUR odnosno 8,66 odsto više u odnosu na prošlogodišnji septembar«, kazali su iz Uprave.

Uprava carina, kako su saopštili, modernizacijom i digitalizacijom procesa i carinskih procedura posljednjih godina ostvaruje kontinuirani rast naplate prihoda i nema nenaplaćenih carinskih potraživanja.

„Efikasnijem sprovođenju mjera naplate carinskog duga, doprinijelo je utvrđivanje obavezujućih procedura kojima se definiše postupak naplate carinskih potraživanja kao i redovno sprovođenje kontrola, što rezultuje time da carinski obveznici blagovremeno plaćaju carinski dug“, ocijenjeno je iz Uprave.

Upotrebom Elektronskog servisa za privredu, svi učesnici u carinskom postupku imaju mogućnost da na brz i jednostavan način, u realnom vremenu prate potraživanja, uplate i rokove za plaćanje carinskog duga. Na ovaj način ostvaruje se efikasno praćenje i naplata carinskih potraživanja.

Najčitanije