fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapetosti oko Ukrajine pritisnule indekse

Napetosti oko Ukrajine pritisnule indekse

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale treći dan zaredom, jer je tržište pod pritiskom zbog napetosti oko Ukrajine i očekivanja da će američka centralna banka, zbog visoke inflacije, agresivno povećati kamatne stope.

Dow Jones skliznuo je 0,49 odsto na 34.566 bodova, dok je S&P 500 pao 0,38 odsto na 4.401 poen. Nasdaq indeks ostao je skoro nepromijenjen na 13.790 bodova.

Pad S&P 500 indeksa treći dan zaredom posljedica je napetosti u vezi Ukrajine, s obzirom da Bijela kuća upozorava da je invazija Rusije na tu susjednu zemlju moguća svakog trena, prenosi Hina.

Tržište je ionako pod pritiskom posljednjih sedmica, jer je sve jasnije da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), morati agresivno da zaoštri monetarnu politiku, kako bi suzbio inflaciju, koja je dostigla najviše vrijednosti u 40 godina.

Predsjednik ogranka Fed-a u Sent Luisu, James Bullard, ponovio je da bi centralna banka trebalo brže da poveća kamatne stope u borbi protiv rasta cijena.

Još prošle sedmice kazao je da bi do 1. jula kamate trebalo povećati za cijeli procentni poen.

Zbog toga se na tržištu novca računa da bi se ključna Fed-ova kamata do početka jula mogla kretati u rasponu od 1 do 1,25 odsto, a neki trgovci očekuju i više kamate.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata Fed-a uslijediti u martu i to vjerovatno za 0,5 procentnih poena, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

Posljednjih godina rast ekonomija i tržišta kapitala podsticale su vrlo labava monetarna politika centralnih banaka, uz izdašne fiskalne podsticaje, no s obzirom na rast inflacije, jasno je da se period jeftinog novca bliži kraju.

„Trenutno je puno negativnih pritisaka na tržište. To je kombinacija udaraca kako od Bullardovih komentara, tako i od rizika vezanih uz moguću invaziju Rusije na Ukrajinu”, rekao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Podršku tržištu pružaju dobri poslovni rezultati kompanija. Od 358 firmi iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje za prethodno tromjesečje, njih 78 odsto nadmašilo je po dobiti očekivanja analitičara.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u energetskom sektoru.

I na ebropskim bezama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 1,69 odsto na 7.531 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,02 odsto na 15.113 poena, a pariski CAC 2,27 odsto na 6.852 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...