fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajava povećanja proizvodnje zadržala cijene blizu 80 USD

Najava povećanja proizvodnje zadržala cijene blizu 80 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 80 USD, podržane diplomatskom krizom između Saudijske Arabije i Zapada svega dvije sedmice prije stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.

Cijena barela u Londonu nije se znatnije promijenila u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,94 USD. Tek su neznatne promjene zabilježene i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 69,22 USD, prenosi SEEbiz.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih rekao je ruskoj novinskoj agenciji TASS da njegova zemlja nema namjeru da uvodi embargo nafte zapadnim kupcima kao u 1973. godini, već će se usredsrediti na povećanje proizvodnje kako bi se nadoknadila smanjeno snabdjevanje iz drugih zemalja, poput Irana.

Nekoliko američkih senatora predložilo je sankcije Saudijskoj Arabiji zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, dok je ta zemlja, najveća svjetska izvoznica nafte, obećala da će na sankcije odgovoriti još “snažnijim mjerama”.

Falih je takođe najavio da će Saudijska Arabija uskoro povećati proizvodnju na 11 miliona barela dnevno, sa sadašnjih 10,7 miliona.

On je dodao kako Rijad ima kapaciteta i za dodatno povećanje, na 12 miliona barela dnevno.

“Saudijsko čelništvo je i dalje pod međunarodnim pritiskom a i sankcije su i dalje u igri”, pišu analitičari Commerzbanka u dnevnoj bilješci klijentima.

Tamas Varga iz PVM Oil Associates ocijenio je da politika stupa u prvi plan i možda će Saudijci posegnuti baš za time, ali kada je u pitanju odnos ponude i potražnje u narednoj godini, nemaju opravdanje za povećanje proizvodnje.

Američke sankcije iranskom naftnom sektoru počinju 4. Novembra, a analitičari smatraju da bi se u opasnosti moglo naći 1,5 miliona barela dnevno.

“Velika je nepoznanica koliko će iranske nafte nestati s tržišta, to ćemo saznati za mjesec. Tada ćemo imati jasniju sliku o tome što možemo očekivati u prvom tromjesečju naredne godine”, naveo je Varga.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristala je u junu da poveća snabdjevanje kako bi nadoknadila očekivani poremećaj iranskog izvoza. Međutim, interni dokument kojeg je na uvid dobio Reuters navodi na zaključak da OPEC ima teškoća s povećanjem snabdjevanja budući da povećanje saudijske proizvodnje neutralizuje smanjeno snabdjevanje iz drugih članica.

Protivteža tim problemima su pogoršani izgledi potražnje u narednoj godini. OPEC procjenjuje da će u narednoj godini potražnja za njegovom sirovom naftom pasti na prosječnih 31,8 miliona barela dnevno, s ovogodišnjih 32,8 miliona barela dnevno.

“U narednoj godini tržišta će u cijelosti osjetiti posljedice trgovinskog sukoba Sjedinenih Američkih Država (SAD) i Kine, što bi moglo značajnije pritisnuti potražnju za naftom u narednoj godini”, navode u bilješci klijentima analitičari banke Emirates NBD.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 78,15 USD, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Danijel Zivkovic

Živković: Crna Gora mora ostati građanska i evropska

Podgorica, (MINA) – Crna Gora mora ostati multinacionalna, građanska i evropska, ko god bio...