fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNagovještaji Trumpovog izlaska iz bolnice podigli cijene nafte prema 41 USD

Nagovještaji Trumpovog izlaska iz bolnice podigli cijene nafte prema 41 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 41 USD, podstaknute nagovještajima doktora američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi uskoro mogao biti otpušten iz bolnice, samo nekoliko dana nakon što mu je dijagnostifokovana zaraza koronavirusom.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 1,47 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,74 USD. Na američkom tržištu ojačala je 1,56 USD, na 38,61 USD, prenosi SEEbiz.

Na kraju prethodne sedmice cijene su nakon Trumpove dijagnoze snažno pale da bi tržišta umirio neočekivani kratkotrajni sedmični izlazak Trumpa iz bolnice u koloni vozila.

Njegovi doktori nagovijestili su u međuvremenu da bi mogao biti otpušten iz bolnice.

“Najnoviji uzlet cijena vjerovatno će pokleknuti pod sve većim teretom nepoznanica. Ne treba zaboraviti da je tržište nafte zarobljeno u začaranom krugu neizvjesnosti”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Cijene podstiče i eskalacija protesta radnika u Norveškoj. Tamošnja vodeća naftna kompanija Equinor zatvorila je četiri naftna i plinska polja nakon što su radnici proširili štrajk, kazao je za Reuters zvaničnik te kompanije.

Proizvodnja na dva polja kojima upravljaju Neptune Energy i Wintershall Dea vjerovatno će takođe biti zaustavljena, saopštilo je Norveško udruženje za naftu i plin (NOG).

“To neće donijeti značajnije smanjenje ponude na tržištu i trenutno se više strahuje za potražnju a trgovci se pribojavaju i ponovnog viška u ponudi”, rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Rast cijena u posljednje vrijeme podstakao je neke američke proizvođače da ponovo krenu sa bušenjima.

Prema podacima specijalizovane kompanije Baker Hughes, američke naftne kompanije neto su u prethodnoj sedmici aktivirale nekoliko bušotinskih postrojenja, treću sedmicu zaredom.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u petak iznosila 38,09 USD, što znači da je pala 1,85 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije