fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta poskupila nakon izvještaja o napadu na iranski tanker

Nafta poskupila nakon izvještaja o napadu na iranski tanker

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, nakon izvještaja iranskih medija o raketnom napadu na tanker državne firme u Crvenom moru blizu Saudijske Arabije.

Na londonskom tržištu cijena barela je skočila 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,7 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 76 centi višoj cijeni, od 54,31 USD.

Tržišta je uzdrmao izvještaj iranskih medija o raketnom napadu na iranski tanker u blizini saudijske luke Džede u Crvenom moru.

Iz Nacionalne iranske tankerske firme objavili su da je brod oštećen ali stabilan, opovrgavajući izvještaje o požaru.

Neposredno nakon izvještaja o napadu cijene nafte u Londonu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zabilježile su najveći skok na dnevnom nivou od 16. septembra, prvog dana trgovanja nakon napada na saudijska postrojenja, zbog čega je saudijska proizvodnja bila prepolovljena.

Naknadno su se cijene stabilizovale.

„Na tržištu se još dobro sjećaju napada u Saudijskoj Arabiji i naknadnih vrlo naglih promjena cijena. Pritom premija rizika ove godine nije kroz duži period bila uračunata u cijene nafte”, rekao je analitičar Petromatrixa, Olivier Jakob.

Napetosti na Bliskom Istoku eskalirale su nakon napada na tankere i američke bespilotne letjelice u Hormuškom tjesnacu, ključnom pomorskom putu za globalnu trgovinu naftom.

SAD je već uveo sankcije na izvoz iranske nafte, što je smanjilo udio Irana u svjetskoj proizvodnji. U mređuvremenu su uveli sankcije i kineskom brodaru COSCO-u zbog navodne umiješanosti u prevoz iranske nafte, što je podiglo vozarine za tankere.

Značajniji rast cijena zakočio je izvještaj Međunarodne agencije za energiju (IEA), prema kojem su se globalna tržišta nafte relativno brzo oporavila od napada na saudijska postrojenja.

U IEA-i ujedno predviđaju prekomjerno snabdijevanje u narednoj godini, zbog posustajanja globalne potražnje.

Zbog sumornih ekonomskih izgleda u narednoj godini IEA je snizila prognozu rasta potražnje za naftom za 100 hiljada barela dnevno, na 1,2 miliona barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 58,71 USD, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije