fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u nove podsticajne mjere podiže indekse

Nada u nove podsticajne mjere podiže indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na svjetskim berzama ove sedmice su porasle, uprkos daljem širenju koronavirusa u svijetu, jer se ulagači nadaju vakcini i novim podsticajnim mjerama.

Dow Jones indeks porastao je 2,3 odsto na 26.671 bod, S&P 500 1,2 odsto na 3.224 boda, dok je Nasdaq pao 1,1 odsto na 10.503 boda, prenosi SEEbiz.

Pad Nasdaq indeksa, nakon što je nedavno dostigao rekordne nivoe, posljedica je korekcije cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple, Microsoft i Netflix, koje su donedavno neprestano rasle.

Posljednji makroekonomski pokazatelji nijesu dali jasne signale da se ekonomija brzo oporavljaju od koronakrize.

Ove sedmice je objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je veći rast u odnosu na 2,5 odsto, koliko su očekivali analitičari.

To predstavlja i snažan zaokret u odnosu na rekordni 6,8-odstotni pad u prvom kvartalu, kada je kineska ekonomija bila pod pritiskom koronakrize.

Ipak, nijesu još svi ekonomski sektori u Kini u zamahu. Podaci su pokazali i da se industrijska proizvodnja oporavlja, ali i da je pao promet u trgovini na malo, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je promet u trgovini na malo u junu skočio više nego što se očekivalo, ali dalji rast broja novozaraženih koronavirusom u nizu saveznih država ne podržava teze o brzom oporavku privrede.

Tim više što i dalje 32 miliona Amerikanaca prima pomoć za nezaposlene, a neke savezne države, kao što je Kalifornija, usporile su planove o ponovnom pokretanju ekonomske aktivnosti.

“Ekonomski podaci pokazuju da je i dalje prisutno puno izazova. Bilo bi dobro da se Kongres složi i što prije prihvati nove fiskalne podsticajne mjere”, kazao je Willie Delwiche, strateg u kompaniji Baird.

Američki Kongres o tome će raspravljati naredne sedmice, s obzirom na to da neke od sadašnjih podsticajnih mjera ističu krajem mjeseca, a ulagači se nadaju novim.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će uskoro biti razvijena vakcina protiv koronavirusa.

Američka farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da krajem mjeseca počinje sa završnim kliničkim ispitivanjima za vakcinu protiv Covida-19.

„Vijest iz Moderne podsjetila je ulagače da pandemija neće trajati vječno i da se vidi svjetlo na kraju tunela. Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene akcija u sektorima koji su najosjetljiviji na ekonomska kretanja”, rekao je Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

Među najvećim dobitnicima ove sedmice bio je bankarski sektor, što se zahvaljuje nešto boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko banaka.

Sezona objava finansijskih izvještaja za drugo tromjesečje naredne sedmice će dobiti na zamahu i vjerovatno najviše uticati na tržišna kretanja.

Zbog koronakrize očekuje se oštar pad prihoda i zarada većine kompanija, ali ulagači se nadaju informacijama iz kompanija o mogućnostima oporavka.

Nakon prošlosedmičnog rasta, S&P 500 indeks udaljen je od svog rekorda, dostignutog krajem februara, samo oko pet odsto, jer je, nakon oštrog pada u martu, posljednjih mjeseci snažno porastao zahvaljujući velikim monetarnim i fiskalnim podsticajima američkih vlasti.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 3,2 odsto na 6.290 bodova, frankfurtski DAX 2,3 odsto na 12.919 bodova, a pariski CAC 2,8 odsto na 5.069 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks ojačao 1,8 odsto na 22.696 bodova.

Najčitanije