fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNa Wall Streetu indeksi snažno porasli

Na Wall Streetu indeksi snažno porasli

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi snažno porasli jer se ulagači nadaju novim podsticajnim fiskalnim mjerama, i jer je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump, izašao iz bolnice.

Dow Jones ojačao je 465 bodova ili 1,68 odsto, na 28.148 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,80 odsto, na 3.408 bodova, a Nasdaq indeks 2,32 odsto, na 11.332 boda, prenosi Hina.

Skok tih indeksa zahvaljuje se poboljšanom zdravstvenom stanju Trumpa, koji je u ponedjeljak napustio vojnu bolnicu Walter Reed u Vašingtonu u kojoj se od petka liječio od Covid-19, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću.

To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim finansijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom novembra.

Podršku tržištima pružila je i nada ulagača da će Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove podsticajne fiskalne mjere do predsjedničkih izbora, mada su trenutno pregovori zastali.

„I dalje se komunicira o podsticajnim mjerama. Čini se da će se nešto postići”, kazao je strateg u kompaniji The Leuthold Group, Jim Paulsen.

Podsticaji se željno iščekuju jer niz posljednjih makroekonomskih podataka pokazuje da oporavak ekonomije od koronakrize posljednjih mjeseci usporava.

I na evropskim berzama su cijene dionica u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,69 odsto, na 5.942 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,10 odsto, na 12.828 bodova, a pariski CAC 0,97 odsto, na 4.871 bod.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...