fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa Luštici će se graditi još jedan ekskluzivni rizort

Na Luštici će se graditi još jedan ekskluzivni rizort

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je odobrila urbanističko-tehničke uslove kompaniji Luštica Development za izgradnju još jednog ekskluzivnog resorta na poluostrvu Luštica, pišu Dnevne novine.

U pitanju je značajan posao za državu, jer prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), Crna Gora posjeduje 7,19 odsto vlasničkog kapitala kompanije Luštica Development, dok se Orascom vodi kao vlasnik 92,7 osto akcija te firme.

Shodno zahtjevu kompanije Luštica Development, u skladu sa smjernicama plana višeg reda, na predmetnom prostoru tim urbanističko-tehničkim uslovima omogućava se izrada tehničke dokumentacije za objekte turističkog resorta, kapaciteta najmanje 150 ležajeva visoke kategorije.

Gornji limit broja ležajeva u okviru resorta nije definisan tim uslovima, već će zavisiti od mogućnosti zadovoljavanja uslova kategorizacije smještaja.

“Pod pojmom turistički resort podrazumijeva se vrsta ugostiteljskog objekta koji predstavlja funkcionalnu i poslovnu cjelinu i u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost na površini od minimum pet hektara, sa najmanje jednim hotelom kapaciteta 120 smještajnih jedinica kategorije minimum pet zvjezdica i turističkim vilama”, navodi se u urbanističko-tehničkim uslovima.

Ti objekti moraju imati raznovrstan sadržaj ponude koju čine velnes centri, restorani, sportski tereni ili drugi sadržaji, i na tržištu se plasira kao cjelovit i jedinstven visokokvalitetan turistički proizvod, koji mora biti u funkciji 12 mjeseci godišnje.

Turistička vila, kako se dalje navodi, je objekat koji može biti predmet privatne svojine u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, nalazi se i dio je turističkog resorta i koristi sadržaje kojima upravlja jedan upravljač.

Predstavnici Vlade, Opštine Tivat i kompanije Luštica Development potpisali su ugovor o zakupu i izgradnji oktobra 2009. godine, koji je stupio na snagu oktobra 2013. godine.

Prostorno-urbanistički plan Tivta predviđa turistički kompleks Luštica Development kao novo urbano područje uz zaliv Trašte, sa ukupno 16 hiljada ležaja.

Najčitanije