fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMujović na Ministarskom sastanku EZ u Beču

Mujović na Ministarskom sastanku EZ u Beču

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, učestvovaće sjutra u radu Ministarskog sastanka Energetske zajednice (EZ) u Beču.

Sastankom će predsjedavati potpredsjednica Vlade Albanije i ministarka zadužena za resor energetike i infrastrukture, Belinda Baluku, i zamjenik generalnog direktora Evropske komisije za energetiku (DG ENER) Mechthild Wörsdörfer.

Ministarski savjet će, u skladu sa agendom rada, razmatrati novu pravnu tekovinu Evropske unije (EU) za ovu godinu u oblasti energetike, budžet EZ za 2024/2025, razvoj i dinamiku Mape puta procesa dekarbonizacije i pedavanje predsjedništva za narednu godinu.

“Nakon ministarskog sastanka, planiran je bilateralni susret Mujovića i direktora EZ Artura Lorkowskog”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

EZ je međunarodna organizacija koja okuplja EU i njene susjede sa ciljem stvaranja integrisanog panevropskog energetskog tržišta.

Temelji ove organizacije uspostavljeni su donošenjem Sporazuma o osnivanju EZ (Treaty) potpisanim u oktobru 2005. godine u Atini, a koji je na snazi od jula 2006.

Ključni cilj EZ je proširenje pravila i principa EU unutrašnjeg energetskog tržišta na zemlje jugoistočne Evrope, regiona Crnog mora i šire, a na osnovu pravno obavezujućeg okvira.

EZ ima devet strana potpisnica Sporazuma – Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Gruziju, Moldaviju, Srbiju i Ukrajinu.

U skladu sa Sporazumom o EZ, Evropska komisija (EK) je u kontinuitetu potpredsjedavajuća savjetima ministara EZ, a svaka od država članica EU može dobiti status učesnika. Jermenija, Norveška i Turska učestvuju kao posmatrači.

Ministarski savjet EZ služi kao najviše tijelo za donošenje odluka, koje na godišnjem nivou utvrđuje ključne prioritete rada i prati implementaciju Sporazuma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije