fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguć novi rast cijena hljeba

Moguć novi rast cijena hljeba

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pšenično hljebno brašno ove sedmice je ponovo poskupilo na regionalnom tržištu, a crnogorski pekari su od uvoznika i dobavljača dobile nove, 15 odsto veće cijene, što bi moglo prouzrokovati novo poskupljenje hljeba i pekarskih proizvoda, pišu Vijesti.

Novo poskupljenje brašna, peto u posljednjih pola godine, desilo se taman kada su pekari, nakon pregovorima sa trgovcima i Vladom krajem decembra, povećali cijene osnovne vrste hljeba od 500 do 600 grama na 65 centi. Ta cijena važi od ponedjeljka.

Novo poskupljenje u potpunosti je poremetilo dogovoreni iznos marži, odnosno poništilo zaradu pekara.

Glavni razlog za novo poskupljenje, prema informacijama lista, pored konstantnog rasta cijena pšenice, je i rast cijena električne enrgije u regionu i za 40 odsto za grupe potrošača u kojima se nalaze mlinovi za žitarice. Mlinari su te veće troškove prelili na cijene brašna i svojim kupcima dostavili nove cijene.

Prema informacijama Vijesti, veleprodajna cijena vreće pšeničnog brašna tip-500 od 25 kilograma prije nove godine iznosila je deset EUR, dok bi prema novom cijenovniku ona iznosila 11,6 EUR. To znači da je kilogram brašna u veleprodaji poskupio sa 40,6 centi na 46,6 centi.

Nova cijena vekne hljeba trebalo bi da iznosi 70 centi, da bi pekari pokrili troškove uz minimalnu zaradu.

Nova maloprodajna cijena vreće od 25 kilograma ovog tipa brašna, povećana je na oko 13 EUR, odnosno na 52 centa po kilogramu.

Prema informacijama lista, pekari su već počeli međusobne konsultacije i analize novih cijena i tržišta, a vjerovatno će ponovo tražiti pregovore sa trgovcima i Vladom. Dosadašnji problem je bio taj što na tržištu cijene brašna i energenata rastu brže nego što oni uspiju da se dogovore.

Iz Produktne berze u Novom Sadu, najvećeg regionalnog tržišta žitarica i uljarica, u svojoj analizi od prije nekoliko dana saopštili su da će cijene pšenice ostati na rekordno visokom nivou sve do naredne žetve, na ljeto ove godine. Tada bi se mogao očekivati pad cijena, ali samo ukoliko glabalni prinosi žitarica budu veći nego prethodnih godina.

Cijene žitarica, uljarica i stočne hrane konstantno rastu već od kraja 2020. godine zbog niskih prinosa širom svijeta uslijed suša tokom 2020. i prošle godine.
Posljednjih mjeseci dodatni razlog za rast cijena je i taj što Kina kupuje značajne veće količine žitarica i uljarica na berzama u Evropi i Americi, nego što je to radila prethodnih godina.

Novi problem je što su sada cijene električne enrgije za industrijske mlinove značajno povećane uslijed energetske krize u regionu i Evropi, a važiće do kraja godine.

Zbog povećanja cijena brašna tokom proljeća prošle godine Vlada je u julu donijela uredbu kojom je odredila maksimalnu cijenu vekne osnovne vrste hljeba na 50 centi.

Uredba je važila do kraja prošle godine, a u međuvremenu su cijene brašna povećane više od 40 odsto. Zbog toga su pekari bili u značajnom gubitku.

Vlada je krajem decembra odlučila da ne produži uredbu o ograničavanju cijena, već da ih prepusti tržištu. Većina pekara je povećala cijene osnovne vekne na 65 centi, a samo tri dana kasnije dobili su nove značajno veće cijene brašna.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije