fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo predložilo model u cilju rješavanja problema u aluminijumskoj industriji

Ministarstvo predložilo model u cilju rješavanja problema u aluminijumskoj industriji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija predložilo je Elektroprivredi (EPCG) i Uniprom KAP-u model rješavanja problema u aluminijskoj industriji koji je, kako smatraju, povoljan za obje kompanije.

Ministarstvo je spremno da EPCG i Uniprom KAP-u predloži model rješavanja problema na način što bi KAP u narednih šest mjeseci sveo proizvodnju na najmanju moguću mjeru, dovoljnu za očuvanje opreme i proizvodnih kapaciteta.

„U tom periodu EPCG bi isporučivala minimum električne energije potrebne za taj proces i bila bi spremna da prihvati troškove neuposlenog kadra, o čemu bi se napravio poseban sporazum“, kazali su iz Ministarstva.

EPCG bi imala pravo da obavlja nadzor nad minimumom proizvodnog procesa kroz odgovarajuće radno tijelo.

„Tokom ovog perioda, EPCG i Uniprom KAP bi razmotrili uslove dalje saradnje“, dodali su iz Ministarstva.

Ministarstvo, prema rječma njegovih predstavnika, bez obzira što prioritetnim smatra profitabilno poslovanje državnih preduzeća u svom resoru, pa samim tim i EPCG, takođe prepoznaje i značaj očuvanja aluminijske industrije za ukupnu ekonomiju Crne Gore.

„Ovakvim modelom, EPCG bi se sačuvala od velikih gubitaka zbog razlike između tržišne i tražene cijene električne energije za KAP, a aluminijska industrija bi bila sačuvana do povoljnijih uslova na tržištu električne energije“, tvrde u Ministarstvu.

Dodatni motiv za takvu ponudu je, kako su naveli, očuvanje stručnog kadra, odnosno radnih mjesta trenutno zaposlenih u aluminijumskoj industriji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije