fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMilatović vratio zakone o PDV-u i akcizama

Milatović vratio zakone o PDV-u i akcizama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je danas Skupštini na ponovno odlučivanje izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i o akcizama.

Kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o PDV-u, u obrazloženju se navodi da predložene zakonske izmjene podižu sniženu stopu PDV-a na 15 odsto za određene proizvode i usluge iz sektora turizma, kulture i umjetnosti.

Takođe, zakon predviđa naplatu PDV-a na uvoz pošiljki neznatne vrijednosti, do iznosa od 75 EUR.

„Smatram da povećanje stope PDV-a može dodatno doprinijeti rastu cijena, čime bi se pojačali inflatorni pritisci na crnogorsku ekonomiju. Nastavak povećanja cijena će dodatno narušiti životni standard građana, koji su već suočeni sa ekonomskim izazovima i rastućim troškovima. Ovakva mjera može imati i negativne efekte na sektor turizma, smanjujući njegovu konkurentnost i obim transakcija u tom ključnom sektoru naše privrede”, smatra Milatović.

Pored toga, povećanje cijena u oblastima obrazovanja i kulture može, kako je ocijenio, umanjiti pristup ovim uslugama, što bi potencijalno dovelo do povećanja socijalne nejednakosti.

Kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o akcizama u obrazloženju se navodi da se njime predlaže uvođenje akcize za mirna vina na 25 EUR po hektolitru, uz umanjenje od 50 odsto za male proizvođače vina koji u komercijalne svrhe proizvode do hiljadu hektolitara vina godišnje.

Ocijenjeno je da na taj način Vlada direktno ugrožava konkurentnost domaćih proizvođača vina, uključujući nacionalnu kompaniju Plantaže, koja je jedan od ključnih privrednih subjekata u vinarskom sektoru.

„Smatram da je protivno društvenom interesu donošenje odluka koje negativno utiču na domaću proizvodnju i favorizuju uvoz. Umjesto toga, prioritet mora biti zaštita i podrška domaćim proizvođačima, kako bismo osigurali njihovu konkurentnost i očuvali radna mjesta, te smanjili zavisnost naše zemlje od uvoza. Podrška domaćoj proizvodnji, a naročito kompanijama od nacionalnog značaja poput Plantaža, ali i cijelom ekosistemu malih proizvođača vina, ključna je za očuvanje proizvodne baze naše ekonomije, bolju pokrivenost uvoza izvozom i obezbjeđenje održivog rasta“, stoji u obrazloženju.

Milatović je potpisao izmjene i dopune Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, izmjenu Zakona o visokom obrazovanju, Zakon o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze, kao i izmjene i dopune zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu, o porezu na dobit pravnih lica i o porezu na dohodak fizičkih lica.

Milatović je u ponedjeljak vratio Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, jer, kako je rekao, ugrožava stabilnost Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i ruši sistem međugeneracijske solidarnosti građen decenijama.

„Ovdje se ne radi o politici, već o budućnosti ljudi koji su cijeli svoj radni vijek posvetili ovoj zemlji. Poslanici moraju shvatiti težinu ove odluke – oni će biti odgovorni za minus u Fondu PIO i smanjenje penzija budućih penzionera. Posebno zabrinjavajuća je činjenica da se 5,5 odsto bruto plate, što je skoro 150 miliona EUR, uzima od plata radnika iz Fonda PIO i preusmjerava krupnom kapitalu, koji u ovom trenutku bilježi rekordne profite“, kazao je Milatović.

On je u ponedjeljak potpisao Zakon o radu i naveo da je jasno da je Vlada iznevjerila očekivanja preko 100 hiljada radnika kojima je obećana minimalna zarada od 700 EUR u trenutku kada se suočavaju sa velikim urušavanjem životnog standarda.

“Ipak, smatram da je neophodno pokazati odgovornost, kako bi se makar malo ublažili efekti rekordne inflacije i narušene kupovne moći velikog broja naših građana. Apelujem na Vladu da hitno predloži jasnu i pravednu formulu za obračun minimalne zarade, koja će pratiti povećanje rasta cijena i potrošačke korpe. Na taj način ćemo u budućnosti spriječiti manipulaciju zaradama u svrhu prikupljanja političkih poena“, poručio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije