fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMetodologija CBCG se redovno revidira

Metodologija CBCG se redovno revidira

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) procjenjuje prihode od stranih turista na bazi metodologije uspostavljene u saradnji sa ekspertima Bearing Pointa-a, koja je u prethodnom periodu redovno revidirana i pozitivno ocijenjena od brojnih međunarodnih eksperata, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

Na pitanje Pobjede da objasne kako računaju prihode od turizma, te da li su tačni navodi ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da CBCG množi broj ostvarenih noćenja stranih turista sa prosječnom dnevnom potrošnjom, koja se nije mijenjala posljednjih deset godina i iznosi 80 EUR, u CBCG su kazali da ne obavljaju procjene na taj način.

“Osnov metodologije je broj noćenja u kolektivnom i individualnom smještaju, koji se uvezuje sa procijenjenom potrošnjom turiste. Broj noćenja, koji se dobija od Monstata, dijeli se u pet kategorija, odnosno po regionima u zemlji, uz dodavanje šeste kategorije koja se odnosi na procjenu neregistrovanih stranih turista”, kazali su u CBCG.

Procjena potrošnje turiste, kako su dodali, uključuje procijenjenu cijenu smještaja i ostalu potrošnju turiste i utvrđuje se posebno za svaku od šest kategorija. Prilikom procjenjivanja potrošnje turiste koriste se rezultati ankete turističkih poslenika koju sprovodi CBCG.

“Imajući u vidu navedeno, nivoi procijenjene potrošnje variraju od regiona do regiona i iz godine u godinu, u zavisnosti od svih pomenutih komponenti, kao i aktuelne situacije na tržištu. Dobijena procjena prihoda od turizma dopunjava se podacima o prihodima od pruženih zdravstveno-rekreativnih usluga, potrošnji u cilju školovanja i drugim”, kazali u CBCG.

Oni su naveli da se pri procjeni prihoda od turizma koriste i podaci o platnom prometu sa inostranstvom, carinske prijave i izvještaji o stanju i prometu na računima u inostranstvu.

“Naglašavamo da CBCG nije proizvođač statistike o ukupnom turističkom prometu, već vrši procjenu prihoda samo od stranih turista, isključivo u cilju kompiliranja statistike platnog bilansa, što je njena zakonska obaveza”, rekli su u CBCG.

Milatović je u ponedjeljak u Skupštini kazao da CBCG evidentira prihode od turizma u platnom bilansu Crne Gore, te da se podaci publikuju kvartalno, sa zakašnjenjem od 50 dana.

“To je jedan input. Drugi input su podaci Monstata koji se tiču ostvarenja noćenja stranih turista koji donose keš. Ako uzmete podatke od 2010. do 2019. godine i podijelite ta dva broja, doći ćete do toga da je dnevna potrošnja turista 80 EUR i ne mijenja se deset godina. To vam govori da CBCG, kada radi metodologiju, broj ostvarenih noćenja pomnoži sa 80 eura i dobije prihode od turizma. To radi zadnjih deset godina, to je lako provjerljivo”, kazao je Milatović.

Na pitanje kakva su preliminarna očekivanja za potrošnju ove godine, u CBCG su kazali da anketa koju su sproveli u julu pokazuje da je potrošnja stranih turista u sjevernom regionu ostala na približno istom nivou u odnosu na 2019. godinu.

“U centralnom i primorskom regionu potrošnja je smanjena pet do deset odsto, odnosno deset do 20 odsto respektivno”, zaključili su u CBCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije