fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMercator grupa ostvarila rast prihoda i profita

Mercator grupa ostvarila rast prihoda i profita

Podgorica, Ljubljana, (MINA-BUSINESS) – Prihodi od prodaje Mercator grupe su u prošloj godini dostigli 2,14 milijardi EUR, od čega je 1,67 milijardi ostvareno u osnovnoj djelatnosti maloprodaje, što predstavlja rast od 2,2 odsto.

Iz kompanije je saopšteno da je neto prihod iznosio 4,7 miliona EUR, što je skoro trostruko više nego u 2018.

„Mercator grupa je u prošloj godini ostvarila 172,4 miliona EUR normalizovanog EBITDA. Pored toga, kompanija je značajno smanjila i zaduženost, jer je odnos normalizovanog neto duga i EBITDA smanjen sa 7,2 na 5,2“, navodi se u saopštenju.

Nadzorni odbor Mercatora je na posljednjoj sjednici odobrio godišnji izvještaj za prošlu godinu, ocijenivši da su rezultati pozitivni prema svim ključnim pokazateljima poslovanja.

„Dodana vrijednost po zaposlenom u maloprodaji se povećala i u prošloj godini je dostigla 28 hiljada EUR. Mercator je i dalje najveći poslodavac u Sloveniji i među vodećim poslodavcima u regionu“, dodaje se u saopštenju.

Mercator grupa je u prošloj godini platila poreze i doprinose u iznosu od 175 miliona EUR, od čega je u Sloveniji plaćeno preko 115 miliona EUR.

Mercator Grupa je pripremila svoj godišnji izvještaj u skladu s novim Međunarodnim računovodstvenim standardom – MSFI 16 zakup.

To posebno utiče na podatke o dugu, jer se prihodi od operativnog zakupa smatraju novim finansijskim dugom.

„Bez uticaja MSFI-16 zakupa, neto finansijski dug pao je ispod 600 miliona EUR. To je najniži relativni finansijski dug, koji je Mercator grupa objavila u posljednjih 12 godina“, objasnili su iz kompanije.

Predsjednik Uprave Mercator grupe, Tomislav Čizmić, saopštio je da je rezultat u prošloj godini uglavnom rezultat sprovođenja nove poslovne strategije.

„Mercator grupa će nastaviti da slijedi svoje osnovne strateške orijentacije. Ostajemo najveći slovenački i regionalni trgovac na malo i najbolji lokalni trgovac na svim tržištima svog poslovanja“, dodao je Čizmić.

Prema njegovim riječima, fokusiranost na domaću proizvodnju i domaće brendove, predstavlja osnov za dalje povećanje prodaje, a samim tim i za razvoj slovenačkih i regionalnih dobavljača.

„Mercator je najvažniji partner slovenačkoj i regionalnoj poljoprivredi i prehrambrenoj industriji. Svjesni smo svoje sistemski važne uloge i nastavićemo širiti ovu stratešku saradnju sa svojim poslovnim partnerima”, rekao je Čizmić.

Iz kompanije su zaključili da je strateški važno uspješno okončati proces prenosa Mercatorovih dionica u Fortenova grupu i na taj način osigurati stabilnog vlasnika, koji će podržati razvoj kompanije u budućnosti.

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...