fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMentoring pomogao velikom broju korisnika

Mentoring pomogao velikom broju korisnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je, u toku realizacije programa mentoringa, oko 90 odsto korisnika ocijenilo da im je to pomoglo da sagledaju aktuelno stanje, suoče se sa trenutnim problemima i definišu dalje pravce razvoja svog poslovanja, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje fondovima Evropske unije (EU) u Ministarstvu, Radosav Babić, danas je na sastanku članova Upravnog odbora u okviru druge faze programa mentoringa, saopštio da je za taj Vladin resor ključno mišljenje kompanija o tome kakav uticaj usluge mentoringa imaju na njihovo poslovanje.

“Mentor ne obavlja poslove umjesto osnivača ili ovlašćene osobe. Mentorstvo će biti uspješno jedino ukoliko osnivač ili ovlašćena osoba zajednički učestvuju sa mentorom u pronalaženju rješenja“, kazao je Babić.

Iz Ministarstva je saopšteno da je na sastanku diskutovano o realizovanim aktivnostima, pozitivnim efektima sprovođenja programa na poslovanje preduzeća u Crnoj Gori, kao i o planu buduće saradnje sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) u cilju daljeg uspostavljanja i primjene mentoring programa u Crnoj Gori.

Na osnovu iskazanih potreba preduzeća – korisnika mentoring usluge i nakon analize trenutnog stanja, obezbjeđuje se kontinuirana podrška mentora, kako bi se sagledale prednosti i nedostaci u poslovanju preduzeća.

Mentor u zajedničkom radu sa vlasnikom preduzeća razvija i sprovodi akcioni plan, koji ima za cilj poboljšanje poslovnih rezultata preduzeća.

Predstavnik JICA, Takashi Hibino, kazao je da su u agenciji zadovoljni realizacijom aktivnosti u Crnoj Gori i da očekuju da će projekat uspostavljanja standarizovanog mentoring sistema u malim i srednjim preduzećima pružiti pozitivan primjer, kako bi se ostvarili što bolji rezultati u poslovanju preduzeća.

Nakon zvanične predaje aplikacije za sljedeći programski period, Hibino očekuje da će JICA biti spremna da podrži realizaciju projekta i nakon naredne godine.

U Crnoj Gori u toku je sprovođenje druge faze programa u okviru koje je do sada obučeno 25 mentora, a uslugu mentoringa do sada je koristilo 58 korisnika sa teritorije Crne Gore.

Najčitanije