fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMarković vjeruje da će 2019. biti godina većih zarada

Marković vjeruje da će 2019. biti godina većih zarada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Premijer Duško Marković vjeruje da će 2019. biti godina većih zarada za zaposlene, ne samo u javnoj administraciji, već i u privatnom sektoru.

On vjeruje i da će se ove godine stvoriti preduslovi za rast penzija i poboljšanja standarda za zaposlene u obrazovanju, zdravstvu i u drugim sektorima.

»Uradićemo sve da sivu ekonomiju stavimo pod kontrolu, da se plaćaju porezi i doprinosi državi i na taj način stvaramo uslove da se taj dio profita koji Crna Gora stvara iz rasta svoje ekonomije prelije i u džepove građana«, istakao je Marković.

On je sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem i predsjednikom opštine Bijelo Polje Petrom Smolovićem obišao u Ravnoj Rijeci novu raskrsnicu puta prema Bjelasici odnosno budućem skijaškom centru Cmiljača, a zatim svečano otvorio pješački most Sutivan – Njegnjevo za koji je kamen-temeljac položio tačno prije godinu.

„Ovo će značiti novi kvalitet života za građane ovog kraja, i za one koji su dugo ovdje, ali i za one koji su tek počeli da žive na ovom prostoru“ – rekao je premijer podsjećajući da novi most povezuje dvije škole, ambulantu, vrtić.

Marković je najavio ulaganje 150 hiljada EUR u gradnju sportske dvorane u mjesnoj školi i 100 hiljada i unapređenje prilaznih puteva.

»I ne samo to. U decembru smo otvorili tendere za radove u prostoru Bijelog Polja u vrijednosti od preko 13,5 miliona EUR. Oni se tiču i novog skijališta na Cmiljači, radova na Đalovića pećini, vodovoda u Zatonu«, kazao je Marković.

Najavio je da se pripremaju i i za rekonstrukciju drugih puteva prema Koritima prije svega u vrijednosti od dva miliona eura.

»Dakle, 2019. i 2020. godina će za Vladu i građane Bijelog Polja biti godina pregnuća i novih rezultata i velikih uspjeha«, rekao je Marković.

Upitan da prokomentariše posljedice svoje izjave date u Privrednoj komori kada je poslodavce i vlasnike kompanija pozvao da dio profita prenesu na zarade zaposlenih, Marković je odgovorio da u vezi sa tim već dobija pozitivne povratne signale.

»Iskoristio sam priliku da pokrenem jedno važno pitanje koje se tiče kvaliteta života svih građana Crne Gore, a posebno zaposlenih u tim kompanijama. Prethodne dvije godine su u Vladi bile posvećene stvaranju ključnih pretpostavki za ubrzani razvoj, rast ekonomije i nova radna mjesta«, naveo je Marković.

Kako je rekao, uspjelo se dosta toga.

»Crnogorska ekonomija je u 2017. godini rasla po stopi od 4,7 odsto, u prošloj za devet mjeseci 4,8 odsto i otvorili smo 11 hiljada novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je sa iznad 22 odsto početkom 2018. godine pala na nešto iznad 17 odsto po administrativnoj evidenciji, a po anketnoj stopi nešto više od 14 odsto«, naveo je Marković.

Dakle, dodao je on, ova godina mora biti godina nastavka takvog trenda, ali i poboljšanja standarda građana u Crnoj Gori, a posebno zaposlenih.

»I to ne samo u javnoj administraciji nego i u privatnom sektoru«, naveo je Marković.

Marković je rekao da je to razlog iz kojeg je rekao poslodavcima i vlasnicima kompanija da je Crna Gora unaprijedila ambijent, stvorila uslove za profit njihovih kompanija, ali da dio toga profita sada treba da prenesu i na standard zaposlenih.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i predstavnik mještana Miloš Marić zahvalili su se predsjedniku Vlade na ličnom zalaganju na gradnji mosta.

»Čast je danas otvoriti ubjedljivo najljepši most na Limu od izvora do ušća. Možda ima i većih i skupljih, ali ljepšega zasigurno nema«, kazao je Smolović.

On je dodao da ovaj most posebno služi đacima koji su svakim prolaskom bogatiji.

»Most je urađen za šest mjeseci. Predsjednik Vlade je bio na polaganju kamena-temeljca i danas na otvaranju, a ja svjedočim o njegovom iskrenom interesovanju da se most brzo i kvalitetno uradi na korist svim mještanima«, kazao je Smolović.

Predstavnik mještana Miloš Marić rekao je podsjetio da je jedno vrijeme ovaj kraj bio bez mosta jer je stari bio srušen, a novi još nije bio izgrađen i da su mještani tada imali prilike da se uvjere u značaj mosta.

»Imam obavezu da se u ime zaposlenih u školi, posebno roditelja učenika zahvalim opštini i predsjedniku Smoloviću koji su pomogli prevoz učenika. Koristim priliku da se posebno zahvalim premijeru Markoviću jer je dao i održao riječ da će prvo most biti izgrađen i da će po završetku doći na svečano otvaranje mosta da podijeli sreću sa nama«, kazao je Marić.
(kraj) anm

Najčitanije