fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMarković: Snažno ulažemo u razvoj sjevera

Marković: Snažno ulažemo u razvoj sjevera

Rožaje, (MINA-BUSINESS) – Vlada snažno ulaže u razvoj infrastrukture posebno na sjeveru, u čemu Opština Rožaje zauzima jedno od centralnih mjesta, poručio je premijer Duško Marković prilikom obilaska lokacije budućeg ski centra Štedim – Hajla.

„Vlada snažno ulaže u razvoj infrastrukture posebno u sjevernom regionu, jer na sjeveru imamo više od 50 odsto razvojnog potencijala i neophodno je da taj potencijal stavimo u funkciju razvoja i boljeg života građana. U tom smislu Rožaje zauzima jedno od centralnih mjesta“, rekao je Marković.

On je dodao da Vlada ima zaključen ugovor u Rožajama, vrijedan 13,5 miliona EUR, za gradnju žičare na Hajli.

„Istovremeno je u pripremi raspisivanje tendera za baznu stanicu i energetske i druge objekte koji je prate, vrijedne blizu dva miliona EUR. Dakle, 16 miliona EUR u ovoj godini i u naredne dvije ćemo na novom skijalištu ovdje utrošiti“, kazao je Marković novinarima.

Za baznu stanicu na Štedimu je u ovoj godini planirano raspisivanje tendera po procijenjenoj vrijednost od 1,8 miliona EUR.

„Gradi se prilazni put ka skijalištu vrijedan pet miliona EUR“, rekao je Marković i dodao da je u fazi izrada završne dionice.

Još ranije je raspisan tender za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova za ski žičaru i ski staze na lokalitetu Štedim – Hajla. Izabrana je firma Strukom iz Bosne i Hercegovine, a vrijednost radova je devet miliona EUR.

Marković je obišao i radove na obilaznici oko Rožaja dugoj 2,5 kilometara sa dva tunela i dva mosta.

On je rekao da će ta saobraćajnica, kada bude puštena u promet, značajno unaprijediti saobraćajni i ukupni komfor centra Rožaja.

„Vrijednost radova je oko 20 miliona EUR i očekujemo da svi radovi budu završeni naredne godine“, kazao je Marković.

Gradilište Gradske pijace koje je Marković danas obišao, uz dječji vrtić za koji je danas položio kamen-temeljac i sportska sala za potrebe Gimnazije i Srednje stručne škole čine ukupni iznos investicija od više od 20 miliona EUR.

„Vjerujem da svaki građanin Rožaja danas vidi šta Vlada i lokalna samouprava rade. Vjerujemo da će to otvoriti nova radna mjesta i nove prilike za mlade ljude i učiniti život u Rožajama kvalitetnijim“, rekao je Marković.

On je ponovio da je za razvoj neophodno učiniti lokalnu samoupravu funkcionalnom u smislu stabilnosti finansija.

Marković je rekao da je sa opštinskim rukovodstvom dogovoreno da se u tom smislu naprave koraci i to u najkraćem roku kako bi neke urgentne obaveze bile izmirene, i kako bi opštinsko rukovodstvo nastavilo racionalizaciju i konsolidaciju lokalne administracije.

„Dogovorili smo se da do kraja godine povučemo dva-tri ključna poteza koji će biti usmjereni u tom pravcu i vjerujem da ćemo od naredne godine imati situaciju da u Rožajama ne kasne plate ni za zaposlene u lokalnoj samoupravi ni javnim preduzećima“, naveo je Marković.

On je kazao da se nada da će imati punu mobilnost predsjednika, njegovog tima i cijele lokalne administracije da te vrijedne razvojne projekte u Rožajama pretvore u novu vrijednost koja će biti od koristi i Rožajama i Crnoj Gori u cjelini.

Sa Markovićem u posjeti Rožajama boravili su potpredsjednik Vlade Rafet Husović i ministri prosjvete Damir Šehović i saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, te direktori Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta i Uprave za saobraćaj Savo Parača.

Najčitanije