fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMarković: Plate i penzije neće biti umanjivane nakon izbora

Marković: Plate i penzije neće biti umanjivane nakon izbora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plate u javnom sektoru, penzije i socijalna davanja, neće biti umanjivane nakon izbora, saopštio je premijer Duško Marković.

“To sam obećao građanima i tako će biti”, kazao je Marković odgovarajući na pitanja građana putem portala CdM.

Marković je ranije saopštio da će na kraju mandata, uprkos pozivima na intervju, prednost dati odgovorima na pitanja građana. On je rekao da je dobio više poziva za intervju, ali da je odlučio da na kraju mandata pruži priliku da mu pitanja postave građani, a ne novinari.

Na pitanje na koji način Vlada planira da sprovede reforme koje su neophodne u zatvaranju pregovaračkog Poglavlja 8, koje se odnosi na konkurenciju, Marković je odgovorio da je to poglavlje posljednje otvoreno i da će vjerovatno biti i posljednje zatvoreno.

“Evidentno je da je to poglavlje najzahtjevnije u cijelom pregovaračkom procesu i da samim tim zahtijeva i najozbiljniji pristup. Od dinamike pregovaranja u pomenutom poglavlju u najvećoj mjeri zavisiće i dinamika cjelokupnog procesa. Gotova sva početna mjerila za otvaranje poglavlja odnosila su se na oblast državne pomoći pa tako će i vjerujem najvažnija mjerila za zatvaranje tangirati upravu tu oblast”, kazao je Marković.

Na pitanje kako će Vlada naći mjeru između očuvanja nacionalnih interesa kada su u pitanju kompanije Montenegro Airlines, Barska plovidba i Ulcinjska rivijera i usklađivanja sa evropskom regulativom u toj oblasti, Marković je odgovorio da, kao i u svim drugim oblastima, i Poglavlje 8 – Konkurencija mora biti usklađeno sa evropskim regulativama, u ovom slučaju pravilima o kontroli državne pomoći.

“Isto tako, ne možemo zanemariti da je naš nacionalni interes opstanak jednog broja državnih kompanija i veoma pažljivo ćemo voditi proces zatvaranja Poglavlja 8”, naveo je Marković.

Marković je, odgovarajući na pitanja građana, kazao da je uvjeren da će Vlada i u narednom periodu ubrzano razvijati ekonomiju, što će stvarati mogućnost za nova radna mjesta i nove prilike za zapošljavanje.

“To će svakako biti jedan od prioriteta buduće Vlade. Kriterijumi za dobijanje posla moraju biti stručnost, obrazovanje i iskustvo, a ne bilo koja druga referenca”, poručio je Marković.

Na pitanje da li se na sjeveru, kao i na jugu, uskoro mogu očekivati hoteli visoke kategorije sa četiri i pet zvjezdica, Marković je odgovorio da su samo u Kolašinu i na Žabljaku u toku radovi na desetak novih hotela visoke kategorije.

“Upravo prethodnih dana lično sam obišao sve te destinacije i uvjerio se da radovi dobro napreduju. Time se realizuje naš strateški plan, po kome je država morala prethodno da uradi neophodnu infrastrukturu, kako bi investitori bili motivisani da ulažu novac u nove hotelske sadržaje”, kazao je Marković.

On je rekao da u narednih par godina očekuje da novi kapaciteti budu u funkciji, a to znači i značajan broj novih, bolje plaćenih radnih mjesta.

“Očekujem i snažan investicioni ciklus u turističke sadržaje u bjelopoljskoj i mojkovačkoj opštini, vrijedni su i potencijali Plava i Rožaja, tako da će naše obećanje o ravnomjernom regionalnom razvoju biti do kraja ostvareno tokom narednog mandata Vlade”, zaključio je Marković.

Najčitanije