fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMANS: Vlada planira da nastavi da pomaže vlasnike mHE

MANS: Vlada planira da nastavi da pomaže vlasnike mHE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada izmjenama Zakona o energetici planira da nastavi da pomaže vlasnike malih hidroelektrana (mHE) i nakon što se ispune nacionalni ciljevi o udjelu „zelene energije“ u ukupnoj potrošnji, smatraju predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Oni su naveli da važeći zakon predviđa da status povlašćenog proizvođača energije, osim dobijanja naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, podrazumijeva i garanciju da će njihovu kompletnu proizvodnju struje otkupiti država.

„Te mjere su u Vladi i resornom ministarstvu do sada pravdali usklađivanjem sa relevantnim EU direktivama koje se odnose na energiju iz obnovljivih izvora, a dužinu njihove primjene vezivali za dostizanje nacionalnih ciljeva u toj oblasti“, kazali su Danu predstavnici MANS­a.

Međutim, predloženim izmjenama zakona Vlada otvara mogućnost da se privilegovani otkup struje nastavi, čak i onda kada vlasnici malih hidroelektrana izgube status povlašćenih proizvođača, odnosno kada budu dostignuti pomenuti ciljevi iz Strategije za razvoj energetike.

U Predlogu izmjena, koje je pripremilo Ministarstvo ekonomije, navodi se da bez obzira na ispunjenost uslova, kao podsticajna mjera za korišćenje obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije, može da se primijeni obavezni otkup električne energije po tržišnim uslovima.

„To će u praksi značiti da će država biti obavezna da od vlasnika mHE kupuje struju čak i onda kada energetski sistem Crne Gore ostvaruje suficit, što će vlasnicima malih hidroelektrana osigurati stabilan prihod i ostvarivanje profita, čak i onda kada je potražnja za njihovom strujom manja“, objasnili su iz MANS­a.

Prema njihovim riječima, uvođenje takve odredbe za vlasnike mHE, koji formalno neće imati status povlašćenog proizvođača, u suprotnosti je i sa Zakonom o zaštiti konkurencije koji takvo postupanje prepoznaje kao povredu konkurencije na tržištu.

To je prepoznato i u Poglavlju 8 – konkurencija, jednom od poslednjih koje je Crna Gora otvorila.

„Osim toga, kao što je već poznato, zakonom se zadržavaju sve ostale podsticajne mjere čija primjena je do sada dovela do značajnih šteta po stanje životne sredine na sjeveru Crne Gore i kvalitet života u lokalnim zajednicama u kojima su
građene male hidroelektralne, dok su koristi bile rezervisane samo za njihove vlasnike i mjere se milionima EUR koje građani plaćaju preko računa za struju“, naveli su iz MANS-a.

Oni su dodali da je dosadašnja primjena tih mjera pokazala i da male hidroelektrane nijesu projekti od javnog interesa, ali i da su upravo podsticajne mjere na kojima Vlada nastavlja da insistira i u novoj verziju zakona, dovele do pravog procvata te vrste biznisa.

Najčitanije