fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKostić: Neće biti pošteđena nijedna zemlja

Kostić: Neće biti pošteđena nijedna zemlja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine jedino je izvjesna neizvjesnost, koja će suštinski opredjeljivati budućnost ekonomskih tokova od čijeg narušavanja neće biti pošteđena nijedna zemlja, pa ni Crna Gora, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

On je Pobjedi kazao da rat koji se dešava u srcu Evrope već negativno utiče na ekonomske tokove u svijetu, što se može vidjeti kroz momentalni rast cijena nafte, ali i plemenitih metala koji predstavljaju uobičajeno pribježište kada nastupi iole značajniji oblik neizvjesnosti.

“Koliki će taj uticaj biti, zavisi najprije od toga koliko će sukob trajati, potom i od vrste sankcija koje će Rusiji uvesti zemlje razvijenog Zapada, obima devastacije ukrajinske ekonomije i konačno od toga kako će sve to percipirati svjetska robna i novčana tržišta, odnosno svjetske berze”, rekao je Kostić, koji je predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca.

On smatra da će se opet doći do situacije da će negativne posljedice biti u korelaciji sa performansama svake ekonomije ponaosob i stepenom njene ,,spremnosti“ za amortizovanje eksternih šokova.

“Ako kriza potraje, sasvim je izvjestan dalji rast cijene energenata, a u datoj situaciji, koja već ima inflacione tendencije, nije potrebno govoriti šta to znači”, poručio je Kostić.

On je, komentarišući kako će sankcije koje zapadne zemlje spremaju Rusiji uticati na ekonomska kretanja, naveo da će njihov obuhvat i intenzitet biti dodatni otežavajući faktor.

“Nemoguće je da u globalizovanoj ekonomiji sankcije nemaju i obrnuto dejstvo na sve kroz devastiranje ruske ekonomije. U svakom slučaju, obim i težinu ekonomskih posljedica je veoma teško predvidjeti, ali ono što je sigurno je da sa rastom krize raste pesimizam na berzama, što će reći rastu cijene, čime se usporavaju ili odlažu investicije, a lanci snabdijevanja postaju komplikovaniji i skuplji”, upozorio je Kostić.

On je dodao da sve to dovodi do usporavanja i komplikovanja ekonomskog oporavka svjetske ekonomije, a tražnja je na višem nivou od ponude, što je još jedan značajan faktor u prilog daljeg pritiska na cijene.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije