fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontrola optužnice odgođena za 30. april

Kontrola optužnice odgođena za 30. april

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kontrola optužnice protiv biznismena Duška Kneževića i nekadašnjeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića, zbog osnovane sumnje da su nezakonito izdali garancije te banke na iznos od 12,5 miliona EUR, odgođena je za 30. april.

Kako piše Pobjeda, odgađanje je u četvrtak u podgoričkom Višem sudu tražio branilac Kneževića, advokat Zdravko Đukanović, navodeći da nije upoznat o navodima iz optužnice, jer mu nije dostavljena.

Đukanović je kazao da je dobio poziv za ročište, ali ne i optužnicu.

On je naveo da je od kolege, advokata Nemanje Jovovića pola sata prije početka ročišta vidio optužnicu, ali da mu je neophodno više vremena za upoznavanje sadržine tog akta, kako bi pripremio adekvatnu odbranu.

Đukanović je dodao i da nije imao priliku da obavi uvid u spise predmeta.

Optužnim aktom Kneževiću se stavlja na teret da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja, a Đurđiću zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Prema navodima optužnice, Knežević je sa ciljem pribavljanja sebi protivpravne imovinske koristi, a na štetu Atlas banke, podstrekao Đurđića da suprotno Zakonu o bankama i procedurama za izdavanje garancija Atlas banke, 20. maja 2015. godine potpiše i ovjeri službenim pečatom garanciju na iznos od 12,5 miliona EUR, korisniku kompaniji Kaspia property iz Dubaija.

Prema sadržini garancije, banka se obavezala da će neopozivo, bezuslovno platiti 12,5 miliona EUR kompaniji Kaspia.

U garanciji je navedeno da banka nema pravo da obavlja bilo kakvo ispitivanje ili traži dokumentovanje zahtjeva za plaćanje.

Navedeno je da je garancija prenosiva, djeljiva i bez pristanka banke ili nalogodavca, sa rokom važenja do 1. avgusta 2015. godine.

Izdatom garancijom Atlas banka se obavezala da je dužna da plati navedeni iznos u roku od pet dana nakon dobijanja zahtjeva, te da će ukoliko to ne učini platiti zateznu kamatu koju propisuje Centralna banka.

Godinu prije izdavanja garancije na ime kupovine hotela Princess, 14. januara 2014. godine, vlasnici Kaspie, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kneževiću su na ruke isplatili osam miliona EUR, a potom u martu iste godine u dva navrata uplatili još 4,4 miliona EUR na njegov račun.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, po nalogu Privrednog suda u Podgorici, pred kojim su Azerbejdžanci pokrenuli spor protiv Kneževića, aktivirana je garancija Atlas banke.

Knežević i Đurđić su u sporu tvrdili da Azerbejdžanci nikada nijesu dali ni centa i da se nije radilo o pravoj garanciji, nego o nacrtu.

Pravosnažna presuda u korist Kaspie donesena je krajem 2017, a u julu naredne godine toj kompaniji je Atlas banka platila 12,5 miliona EUR, iznos na koji je glasila garancija i oko 2,7 miliona EUR na ime pripadajuće kamate i drugih troškova.

Najčitanije