fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontinuiranim suzbijanjem gubitaka na mreži CEDIS uštedio milione

Kontinuiranim suzbijanjem gubitaka na mreži CEDIS uštedio milione

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i u novembru nastavlja da bilježi rekordno niske nivoe gubitaka u sistemu i na taj način ostvaruje milionske uštede.

“Naime, nakon septembarskih i oktobarskih rezultata, kada je ostvaren najniži nivo gubitaka ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore i u novembru se bilježi takođe rekordno nizak nivo od 11,78 odsto, što je čak 1,03 procentnih poena manje u odnosu na isti period prethodne godine”, navodi se u saopštenju.

Rukovodilac Sektora za mjerenje, Vaso Zeković, kazao je da CEDIS, naročito od početka energetske krize, usmjerava značajan dio aktivnosti na terensko djelovanje u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje.

“Zahvaljujući navedenim aktivnostima gubitke na mreži mjesecima držimo na rekordno niskom nivou, čime je umanjenjena i ukupna količina električne energije potrebna za pokrivanje gubitaka. Tako je za 11 mjeseci u odnosu na prošlu godinu ostvarena ušteda od 18,35 hiljada megavat sati (MWh) električne energije, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi oko pet miliona EUR”, rekao je Zeković.

On je naveo da je usmjerenost CEDIS-a na smanjenje gubitaka jedini konstruktivan odgovor u uslovima nezapamćenih turbulencija na tržištu energenata i upravo u tom pravcu djeluju i postižu rekorde.

“Ukoliko se podaci uporede sa nivoom gubitaka koji je ostvaren od januara do novembra 2020. godine, ušteda iznosi 33,75 hiljada MWh električne energije, čija je aktuelna cijena oko devet miliona EUR”, rekli su iz CEDIS-a.

Podaci dodatno dobijaju na značaju ukoliko se ima u vidu da je procenat gubitaka od 11,47 odsto za 11 mjeseci tekuće godine oko 0,7 procentnih poena niži u odnosu na isti period prethodne i to uz povećanje potrošnje električne energije od blizu četiri odsto.

U slučaju izostanka djelovanja u pravcu otkrivanja neovlašćenih aktivnosti na mreži, trošak za nabavku navedenih količina električne energije išao bi na teret kompanije, odnosno ne bi bio naplaćen od korisnika, što bi u aktuelnim uslovima, kada se električna energija za pokrivanje gubitaka nabavlja na tržištu po značajno višoj cijeni od one koju plaćaju domaćinstva i privreda, dodatno finansijski podrivalo sistem.

“Smatramo da je važno isticati da je trošak za pokrivanje gubitaka u sistemu, koji pada na teret kompanije, u najvećoj mjeri posledica nelegalne gradnje, odnosno priključenja objekata mimo propisa i neplanskog širenja mreže, na koje CEDIS nije mogao da utiče. Dakle, CEDIS nije uzrokovao, niti je mogao spriječiti nelegalna priključenja, niti može samostalno riještiti haotično stanje u takvim naseljima, a trpi ozbiljne posljedice”, rekao je Zeković.

On je naveo da tu prije svega misle na napor i vanredno angažovanje ekipa na terenu, trošenje značajnih finansijskih sredstava za pokrivanje gubitaka, kao i povećane troškove za održavanje preopterećene mreže u tim reonima, gdje je i broj prekida na višem nivou u odnosu na urbanizovana područja.

“Takođe, investicioni zahvati su u tim naseljima složeni zbog dugotrajnog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Upravo zbog svega navedenog ističemo da borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku tužilačkih i sudskih organa, kao i policije, koja za sada nije dovoljna i dosljedna”, zaključio je Zeković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije