fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonsultantima namijenjeno 51,8 miliona EUR

Konsultantima namijenjeno 51,8 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će u narednoj godini konsultantima isplatiti 51,8 miliona EUR, skoro sedam miliona više nego ove, pokazali su podaci iz Predloga zakona o budžetu, koji je u petak dostavljen Skupštini.

Konsultantske usluge odnose se na plaćanja koja nastaju zaključenjem ugovora za usluge, izradu projekata i studije koje pruža pravno ili fizičko lice, a koje su neposredno u funkciji obavljanja potrošačke jedinice, piše Dan.

Najveći dio tog novca planiran je kod Ministaerstva finansija, 9,97 miliona EUR. Od tog iznosa 9,05 miliona odnosi se na realizaciju proekata koji se finansiraju iz IPA fondova, a za koje su potpisani finansijski sporazumi, dok se 800 hiljada EUR odnosi na troškove izbora pravnog savjetnika za emisiju i refinansiranje obveznica na međunarodnom tržištu, troškove pravnh savjetnika i druge vezane za zaključenje kreditnih aranžmana, izdavanje obveznica ili zaključenje garancija, kao i eventualne troškove izdavanja garancija.

Vlada će u narednoj godini izdati 49 miliona EUR garancija, a predviđena je mogućnost zaduženja od 250 miliona uz garanciju Svjetske banke ili emisiju obveznica.

Predviđeno je i da konsultantima na auto-putu bude plaćeno sedam miliona EUR.

„Planiranih sedam miliona namijenjeno je za plaćanje faktura za obim stvarno izvršenih usluga nadzornom organu, francusko-italijanskom konzorcijumu Ingerop Conseil & Ingenierie – Geodata Engineering, plaćanje naknada jedinici za implementaciju projekta auto-puta, plaćanje naknada timu za definisanje tehničkog rjšenja za privremeno i trajno napajanje autoputa, plaćanje naknada timu za sprovođenje budućih dodatnih tehničkih i privremenih eksproprijacija, kao i plaćanja naknada Državnoj komisiji za reviziju tehničke dokumentacije za dionicu Smokovac – Mateševo i Državnoj komisiji za reviziju tehničke dokumentacije“, navodi se u Predlogu.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...