fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJoš jedna zloupotreba u CKB

Još jedna zloupotreba u CKB

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska komercijalna banka (CKB) otkrila je internom kontrolom još jednu zloupotrebu u sistemu, koja ukazuje da je u filijali Kotor navodno došlo do pronevjere nekoliko stotina hiljada EUR, ali će konačna cifra biti poznata nakon završetka revizije poslovanja.

Vijestima je zvanično u CKB-u potvrđeno da je tokom sprovođenja redovnog procesa interne kontrole poslovanja u filijali banke u Kotoru ustanovljeno da su potencijalno ugroženi interesi pet klijenata.

”Iznos štete, koji bude potvrđen istragom koju banka sprovodi, biće u potpunosti nadoknađen klijentima”, navodi se u odgovoru predstavnika CKB-a.

Najveća banka u Crnoj Gori će, kako su najavili, na osnovu prikupljenih podataka i informacija podnijeti krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv svih zaposlenih za koje se utvrdi da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Podaci Vijesti ukazuju na internu sumnju da su u filijali u Kotoru navodno uočene zloupotrebe tokom transakcija i rada službenika koji su imali odobrenje za rad u servisu privatnog bankarstva CKB-a. Pronevjera u privrednom poslovanju je, kako vjeruju u CKB, počela tokom juna, kada je, kako je interna kontrola pokazala, viši referent i odabrani službenik za usluge privatnog bankarstva navodno zloupotrijebio službena ovlašćenja i “skinuo” sa računa pet klijenata nekoliko stotina hiljada EUR.

Prema informacijama lista, softverski sistem zaštite unutar CKB banke mjesecima nije signalizirao da se nešto sumnjivo događa u filijali u Kotoru, pa je tako pronevjera otkrivena tek nakon redovne interne kontrole rada u toj ekspozituri.

”Od početka godine, sprovodimo korjenite promjene u organizovanju poslovanja, sa posebnim akcentom na unapređenje postojećih i implementiranje novih sistema interne kontrole. Svaki oblik ugrožavanja interesa banke koji bude otkriven biće procesuiran prema nadležnim državnim organima, a u skladu sa zakonom”, navodi se u odgovoru CKB-a.

Banka, kako su naveli, intenzivno sarađuje sa nadležnim državnim organima, te očekuju da će izolovani slučajevi neetičke poslovne prakse kojima su bili izloženi i koji su prouzrokovali materijalnu i reputacionu štetu banci, dobiti adekvatan sudski epilog.

CKB je u februaru dostavila krivičnu prijavu SDT-u zbog toga što je interna kontrola pokazala da je dvoje zaposlenih navodno sa računa klijenata sistema privatnog bankarstva godinama uspjelo da “skine” više od 16 miliona EUR.

SDT je pokrenuo izviđaj u tom predmetu, a trenutno odabrani vještak ekonomsko-finansijske struke vještači obimnu dokumentaciju i brojne transakcije i sumnjiva mešetarenja sa novcem VIP klijenata banke unutar sistema kako bi analizom bilo utvrđeno ko je i na koji način odgovoran za milionsku zloupotrebu.

Krajem aprila SDT-u je prijavljen i bivši izvršni direktor Pal Kovač, kojeg u banci dovode u vezu sa milionskom pronevjerom, jer je šteta nastala u vrijeme dok je on bio na najvažnijoj poziciji unutar banke. Dvoje prijavljenih službenika D. S. i P. L. navodno su iskoristili povjerenje klijenata, te bez njihovog znanja, manipulisali tuđim novcem, prebacivali ga sa računa na račun, prikrivali tragove, manjak i trgovali na berzi.

Zbog pronevjere u banci, kada je sa računa 193 klijenata ukradeno 16,2 miliona EUR, banka je osim krivične prijave pokrenula i niz disciplinskih postupaka nakon kojih je 30-ak službenika banke zbog neetičkog rada u službi, ostalo bez posla.

Predsjednik Upravnog odbora banke Tamaš Kamaraši saopštio je početkom avgusta da je CKB vratila 16,2 miliona EUR oštećenim klijentima privatnog bankarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Luka Virpazar i dalje samo na papiru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za sada nema precizne rokove kada će...