fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavna rasprava o Nacrtu zakonu o računovodstvu javnog sektora

Javna rasprava o Nacrtu zakonu o računovodstvu javnog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Javna rasprava o Nacrtu zakona o računovodstvu javnog sektora, koji je pripremilo Ministarstvo finansija, počela je danas i trajaće do 17. aprila.

Ministarstvo finansija pozvalo je zainteresovane da sve komentare i sugestije dostave na e-mail [email protected].

U Nacrtu zakona objašnjeno je da se njime utvrđuju subjekti javnog sektora koji su dužni da računovodstvo vode u skladu sa tim zakonom, subjekti izvještavanja, uslovi i način vođenja poslovnih knjiga, organizacija računovodstva, dostavljanje finansijskih izvještaja, njihov sadržaj i druga pitanja od značaja za računovodstvo javnog sektora.

“Predmet računovodstva obuhvata vođenje evidencije o stanju i promjenama imovine, obaveza, promjenama u neto imovini, prihodima, rashodima, primicima, izdacima i suficitu/deficitu subjekta javnog sektora”, navodi se u Nacrtu.

Obveznici primjene zakona su državni, organi državne uprave, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Državna revizorska institucija, državni fondovi, jedinice lokalne samouprave, nezavisna regulatorna tijela, javne ustanove i druga preduzeća, čiji je osnivač država, odnosno jedinica lokalne samouprave, koji se dominantno finansiraju iz budžeta, a nalaze se u Registru subjekata javnog sektora.

“Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u Ustavu, kojim je utvrđeno da se zakonom uređuju organizacija i nadležnost organa vlasti, ako je to neophodno za njihovo funkcionisanje, u koje spada i uređenje računovodstva u javnom sektoru države”, dodaje se u Nacrtu.

Razlozi za donošenje zakona koji uvodi obračunsko računovodstvo u javni sektor Crne Gore su postojanje sistematizovane legislativne osnove za vođenje obračunskog računovodstva u javnom sektoru, postojanje izvještaja o finansijskoj poziciji javnog sektora, uvođenje zvanja računovođa javnog sektora i definisanje uslova za sticanje tog zvanja.

Zakon se donosi i zbog unutrašnje potrebe za potpunijim i boljim informacijama o efikasnosti i efektivnosti javne potrošnje, usklađivanja budžetske klasifikacije sa međunarodno priznatom klasifikacijom, kao i usaglašavanja sa međunarodnim računovodstvenim standardima i međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja.

Najčitanije

Cijene nafte oko 83 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte ojačale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon...