fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavna rasprava o Nacrtu zakona o organskoj proizvodnji

Javna rasprava o Nacrtu zakona o organskoj proizvodnji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozvalo je sve zainteresovane da do 23. novembra dostave primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o organskoj proizvodnji.

Ministarstvo je pozvalo građane, naučnu i stručnu javnost, državne organe, strukovna udruženja, političke subjekte, nevladine i međunarodne organizacije, medije i sve zainteresovane zajednice, da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u pripremi Zakona o organskoj proizvodnji.

Javna rasprava će trajati 30 dana od objavljivanja javnog poziva na internet stranici Ministarstva https://www.gov.me/mpsv, odnosno do 23. novembra.

Svi zainteresovani mogu primjedbe, predloge i sugestije dostaviti na adresu Ministarstva, kao i na mejlove [email protected] i [email protected].

U skladu sa nacionalnim pravnim okvirom, Crna Gora, kao država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), u ovoj i narednoj godini planira usklađivanje svog nacionalnog zakonodavstva sa relevantnim pravnim tekovinama EU.

“Organska poljoprivreda, kao sistem održive proizvodnje, predstavlja jedan od prioriteta razvoja crnogorske poljoprivrede. U posljednjih desetak godina interesovanje za organskom proizvodnjom konstantno raste, kako sa aspekta ukupnih površina, tako i broja organskih proizvođača”, naveli su iz Ministarstva.

Ovaj zakon, kako su objasnili, treba da pruži osnovu za održivi razvoj organske proizvodnje i njenih pozitivnih efekata na životnu sredinu, uz istovremeno obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja unutrašnjeg tržišta organskih proizvoda, fer konkurencije, a time i pravične raspodjele prihoda.

“Pored toga, ovaj zakon ima cilj da doprinese zaštiti interesa i većem povjerenju potrošača, kao i da podstakne uspostavljanje i razvoj lokalnih tršišta, kao i kratkih kanala distribucije i prodaje”, dodali su iz Ministarstva.

Ti ciljevi treba da se ostvare kroz poštovanje opštih i posebnih principa i opštih i detaljnih pravila proizvodnje koja se primenjuju na organsku proizvodnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije