fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJandreoski najavio modernizaciju aerodroma i transparentnost u radu

Jandreoski najavio modernizaciju aerodroma i transparentnost u radu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski, najavio je modernizaciju preduzeća, optimizaciju troškova, transparentnost prihoda i rashoda kao i jednak pristup prema svim radnicima koji žele da predano obavljaju svoj posao.

Jandreoski je na koktelu povodom Dana Aerodroma Crne Gore, na kome se prvi put predstavio javnosti, odnosno poslovnim partnerima, predstavnicima Vlade i privrede, kazao da je uloga koju aerodromi imaju u crnogorskoj ekonomiji bio jedan od razloga zašto je konkurisao na tu funkciju.

On se zahvalio Odboru direktora i Ministarstvu za kapitalne investicije na izboru, posebno jer je riječ o prvom međunarodnom konkursu za izvršnog direktora državnog preduzeća.

„Atraktivnost i izazov biti na čelu Aerodroma jeste i u tome što je u međunarodnim vazduhoplovnim i turističkim krugovima Crna Gora ocjenjivana kao najbrže rastuća avio-destinacija ovog dijela Evrope“, kazao je Jandreoski.

On je, kako je saopšteno iz Aerodroma, poručio da je pred kompanijom izazovan period oporavka nakon koronakrize.

„Upravo zato, jedan od mojih osnovnih ciljeva biće optimizacija troškova ove kompanije. Zajedno sa svojim timom, želim da uspostavim precizan i transparentan sistem troškova i rashoda, ali ne na uštrb kvaliteta usluge. Uz domaćinski odnos prema kapitalu koju imamo, kao i racionalizacijom prihoda koje ćemo ubirati od avio-kompanija i ostalih partnera, želim da učvrstimo temelje ovog preduzeća koji su trenutno poljuljani“, kazao je Jandreoski.

On je, među prioritetima, naveo da je neophodno tehničko unapređenje na aerodromima i u Podgorici i u Tivtu, kao i sertifikacija obje vazdušne luke.

Jandreoski na funkciju izvršnog direktora dolazi nakon doskorašnjeg vršioca dužnosti Ognjena Jovovića, koji je kazao da je na tu poziciju stupio u vrlo nezahvalnom trenutku, sa naslijeđenim problemima i nakon krize u avio-industriji uzrokovanoj pandemijom koronakrize.

“Ipak, uspjeli smo da stabilizujemo firmu uz pomoć zaposlenih i menadžmenta, a uspostavljeni su solidni temelji za dalji rad. Polako se vraćaju stari partneri, a Aerodromi su uspjeli da obezbijede i nova partnerstva – sa kazahstanskom Air Astanom, švajcarskim Chair airlinesom i Luxair-om”, kazao je Jovović.

On je dodao da su prihodi aerodroma oko 50 odsto u odnosu na prihode u 2019. godini, koja je bila rekordna po svim parametrima, ali da smatra da ova sezona ipak obećava.

Kao posebnu stavku svog višemjesečnog rada, Jovović je naveo sprovođenje prvog međunarodnog konkursa, za koji se, kako je kazao, izuzetno zalagao vjerujući da profesionalnci moraju biti na izvršnim pozicijama.

Zadovoljstvo zbog transparentnog međunarodnog konkursa posebno je istakao i predsjenik Odbora direktora Aerodroma, Nebojša Đoković, a izbor profesionalca u svojoj oblasti ocijenio je kao “najbrži put do dobrih rezultata”.

“Zato smo prvi put u istoriji ove firme, pa i regiona, na mjesto izvršnog direktora postavili čovjeka koji je svoje kompetencije dokazao bogatom karijerom iz oblasti vazduhoplovstva. Smatramo da je ovo veliki iskorak ne samo za Aerodorme već i za cijelu državu i administraciju. Nadam se da ćemo utrijeti put kojim treba da idu sva preduzeća u privatnom vlasništvu, gdje najstručniji rukovode izvršnim pozicijama“, rekao je Đoković.

On je najavio brojne investicione projekte nakon koronakrize, kada se situacija stabilizuje, navodeći da je prvi kvartal, ali i prošla godina, dovela do toga da Aerodromi imaju duplo veće rashode od prihoda.

“Unutrašnje slabosti su pokazale da se kompanija mora mijenjati i suočavati sa brojnim izazovima – od kadrovskih, tehničkih, organizacionih do finansijskih. Naš cilj je da zadržimo stare i privučemo nove partnere, da naši terminali ponovo budu puni tokom cijele godine, kao i unapređenje infrastrukture na oba aerodroma”, poručio je Đoković.

Preduzeće obilježava ovaj datum od 2013. godine, kada je donešena odluka o osnivanju jednočlanog akcionarskog društva za uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju Aerodromi Crne Gore.

Aerodromi su postali vlasništvo Vlade 2003. godine, nakon višegodišnjih pregovora o preuzimanju sa srpskom kompanijom JAT.

Nakon što je država Crna Gora preuzela aerodrome, počeo je njihov ubrzani planski i dinamičan razvoj, kao i međunarodna promocija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije